Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Dostosowywanie <hr>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gabrielx
Witam.
Chciałbym dostosować długość linii, do długości strony.
Kod
hr {margin-top:10px;border: 1px solid #bdc1d5; height: 800px; width: 1px; float:left; }

Podawanie wartości Height jako % nic nie daje.
DiH
height = wysokość
width = szerokość
Gabrielx
Zapomniałem dodać że chciałbym aby dostosowywało automatycznie do wysokości diva(hr jest w divie)
mortus
<hr> to linia pozioma, która domyślnie przyjmuje szerokość równą 100% (zatem jeżeli jest w div-ie, który ma konkretną szerokość, to przyjmie szerokość tego div-a). Jeżeli chcesz zrobić linię pionową, to nie za pomocą <hr>.
Gabrielx
Rozumiem smile.gif Czyli tylko i jedynie obrazek, tak?

Czyli mimo to że wygląda jak linia pionowa, to wcale nią nie jest ;]
mortus
No nie jest, nadanie jej stylowi atrybutu float: left; nie zamieni jej w linię pionową. Najlepszym sensownym rozwiązaniem wydaje się być obrazek tła. No chyba, że masz zagnieżdżone div-y w div-ie, to wtedy się możesz pobawić z marginesami, dopełnieniami i obramowaniem div-a w środku (border-left lub border-right może dać pożądane efekty).
bemol
a ja bym dał divowi, w którym będzie tekst obrazek jako tło, o szerokości tego diva i wysokości auto i w konkretnym miejscu dał piksel o kolorze tej linii.
Gabrielx
Skorzystałem w tym wypadku z rozwiązania border

A co radzicie zrobić w takich przypadkach(zarówno lewa część jak i prawa to DIV, nie żadna tabelka)?
1.
http://img697.imageshack.us/img697/371/testvb.png
2.
Drugi przypadek wygląda tak samo jak w podanym linku, tylko że bez linii bocznych. Można co prawda skorzystać z rozwiązania border, lecz jeśli np. wstawię ją do lewego diva, to w przypadku gdy prawa część będzie zawierała więcej tekstu, linia się nie powiększy.
mortus
Może tak?
  1. <div id="content">
  2. <div id="lewy"></div>
  3. <div id="srodek"></div>
  4. <div id="prawy"></div>
  5. </div>
  1. #content {
  2. background: transparent url("adres/obrazka.jpg") repeat-y;
  3. }
No i oczywiście obraz ma niewielką wysokość, szerokość całego contentu i trzy pionowe kreski w odpowiednich miejscach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.