Witam.
Nie wiedziałem gdzie temat umieścić.. ale myślę, że tutaj będzie dobrze.
Ostatnio zastanawiam się w jakis sposób wykonać pewną aplikację. Zasada w sumie niby prosta. Na początku ma zadać pytanie i jako forumlarz do wyboru odpowiedź. Następnie w zależności do wybranej odpowiedzi ukazuje się następne pytanie.. Na końcu algorytmu wyświetlane jest podsumowanie zależne od wybranych po drodze odpowiedzi. Jeżeli chodzi o sam kod to nie było by problemu. Główną rzeczą, która skłania mnie do większego myślenia jest panel administratora. Osoba, która nie zna się na programowaniu ma mieć możliwość za pomocą graficznego gui tworzenie i edycję takich algorytmów.
I tu jest pytanie do Was ;-) Ktoś może podrzucić pomysł w jakis sposób najlepiej takie coś wykonać? Na początku pierwszym pomysłem było coś w stylu tworzenia algorytmów blokowych, ale stwierdziłem, że aż tak dobrze nie pływam w ajaxie abym to szybko zrobił. Na ircu otrzymałem informajcę, że można użyć np. www.jstree.com No i jest to jakiś pomysł.. Za pomocą takich drzewek tworzyć pytania, odpowiedzi, dodatkowe opcje.. To zapisywać do bazy, a następnie generować jako stronę. Jeszcze muszę to przemyśleć czy uda mi się tu zrealizować jakieś warunki itp.
Może ktoś ma jakieś inne pomysły? Jakieś skrypty, które bym mógł przy tym użyć? Coś co by mogło mi pomóc? ;-)
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.