Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql][html]zapisywanie danych o relacji wiele-do-wieli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukasz_matysek
Piszę książkę telefoniczną w php, używam bazy mysql.
W bazie są trzy tabele:

kontakty, kategorie oraz tabela realizująca relację wiele-do-wielu: kontakty_kategorie. W tabeli tej znajdują się ID kontaktów i kategorii.

Podczas dodawania nowego kontaktu wyświetlają się również istniejące kategorie w formie checkboxów, dzięki temu od razu można dodać kontakt do wielu kategorii.

I tu pojawia się mój problem: w jaki sposób zebrać dane z wielu checkboxów i jakiej konstrukcji programistycznej w php użyć, aby następnie wprowadzić te dane do tabeli realizującej relację wiele-do-wielu?

nospor
checkboxom nadaj nazwę tablicową z []
np, ....name="cat[]"....

A nastepnie w php zrob sobie:
  1. print_r($_POST['cat']);

Zobaczysz co dostajesz. zakladam ze sie domyslisz jak to obsluzyc.
Pamietaj jednak, ze gdy zaden checkbox nie bedzie zaznaczony to w $_POST nie bedzie istniał index 'cat'

Cytat
jakiej konstrukcji programistycznej w php użyć, aby następnie wprowadzić te dane do tabeli realizującej relację wiele-do-wielu
No jak to jakiej? mysql_query()

edit: zapomnialem dodac, ze jako wartosc tego checkboxa dawaj id kategorii. Wowczas w post bedziesz miał własne id zaznaczonych kategorii
lukasz_matysek
Cytat
Zobaczysz co dostajesz. zakladam ze sie domyslisz jak to obsluzyc.

Tak, dostałem arraya i zamierzam go obsłużyć za pomocą pętli foreach, a w pętli tej będę insertował kolejne ID do tabeli kontakty_kategorie.
Fakt, że można nie zaznaczyć żadnego checkboxa obsłużę za pomocą if(!empty).

Moje pytanie co do "konstrukcji programistycznej" dotyczyło właśnie schematu postępowania który przedstawiłeś.

Dziękuję za szybką i skuteczną pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.