Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]przedszkole- zwrot danych z bazy i prezentacja przez php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
miszcz.fm
Witam, mam taki problem, bardzo początkujący,
posiadam pewną baze danych i chce wyświetlić wynik zapytania na stronie,

<?php
@ $db = mysql_pconnect('localhost','user','pass');
mysql_select_db('baza');
$sql = "SELECT * FROM `tabela1`";
$wynik = mysql_query($sql);
echo wynik;
?>

i wszystko pięknie tylko że jak się odpala to pokazuje pustą stronę, proszę o pomoc,

1. szukałem w książkach i chyba czytać nie umiem,
2. szukałem w googlach znalazłem to forum,
3. gdybym nie potrzebował pomocy nie pisał bym,
4. z góry dzięki
nospor
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
Przeczytaj co to robi a nastepnie przeanalizuj podane tam przyklady. W twoim kodzie tego wlasnie brakuje

i uzywaj bbcode
mortus
Tyle, że kod miszcza powinien wyświetlić przynajmniej "Resource id #3". Problemem jest to, że nie wyświetlasz żadnej zmiennej i normalnie masz błąd lub ostrzeżenie. Nie echo wynik; a echo $wynik;.
nospor
@mortus poprawiasz nic nie znaczący blad. Co mu z tego ze dostanie REsource na ekranie? On chcesz dostac rekord z bazy a nie tekst Resource...
mortus
Jeśli zawsze będzie tak pisał, to nawet jak rekord wyciągnie, nadal nic mu się nie wyświetli. Staram się "uczulić" kolegę na takie błędy, które nawet użytkownicy tego forum dosyć często popełniają. Bo przecież mysql_fetch_array(wynik) też nie zadziała, a przy wyłączonym raportowaniu i wyświetlaniu błędów... szukaj wiatru w polu.
nospor
NIech ci będzie winksmiley.jpg
Ale nawet przy echo $wynik; moze nic mu się nie wyswietlic, gdy zapytanie zwroci blad. Na to juz go nie uczuliles winksmiley.jpg
mortus
Zamierzałem, ale sądziłem, że to Twoja rola, bo jak mówi Kubuś Developer "Debuguj, debuguj, debuguj..." winksmiley.jpg
Robi się offtopic.
EDIT:
@nospor Poza tym mysql_fetch_array($wynik) też nie zadziała, jeśli zapytanie zwróci błąd.
@miszcz.fm Podsumowując:
  1. <?php
  2. @$db = mysql_pconnect('localhost','user','pass') or die("Nie udało się nawiązać połączenia z serwerem baz danych!");
  3. mysql_select_db('baza') or die("Baza danych nie istnieje!");
  4. $sql = "SELECT * FROM `tabela1`";
  5. $wynik = mysql_query($sql) or die("Wystąpił nieoczekiwany błąd! Nr błędu: " . mysql_errno() . " Komunikat: " . mysql_error());
  6. // jeżeli zapytanie zwróciło rekordy
  7. if($wynik !== false && mysql_num_rows() != 0) {
  8. // tutaj wszystkie operacje na wyniku zapytania
  9. // m.in. mysql_fetch_array, mysql_fetch_row, mysql_fetch_assoc, mysql_num_rows i inne
  10. }
  11. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.