Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Autoryzacja uzytkowników z domeny AD
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Hej,

Dorobiłem się w końcu serwera domenowego opartego na Windows 2008.
Chcę zapomnieć o hasłach i dostępach. Zakładam konto na serwerze to gość ma już dostęp do odpowiednich stron intranetowych.
I teraz mój problem i pytanie. Jak po wejściu na stronę przez użytkownika, odczytać jego login i sprawdzić czy istnieje w AD.
Jeśli tak to pobrać jego imię i nazwisko. Jeśli użytkownik nie istnieje, pokazać mu okienko logowania.

Czy można coś takiego wykonać ? siedzę już od kilku godzin przeczytałem troszkę man-uali, ale nadal nie mogę odczytać nazwy zalogowanego użytkownika z komputera i pobrać danych z AD.

Może ktoś z Państwa coś takiego robił.

Czy naprawdę nikt nie robi takich zabawek w domenie ?
Czy to jest niewykonalne w PHP ?

potreb
Też jestem powiedzmy w trakcie tworzenie systemu logowania o AD, u mnie w firmie tylko przez AD następuje logowanie oczywiście, takie zastosowanie tylko dla sieci wewnętrznej, czytałem wcześniej o ldap, niestety nie miałem okazji jeszcze tego przetestować. Poczytaj o ldap o ile tego już nie zrobiłeś, jakbyś mógł opisz czy się ci to udało zrobić.

Tak na zakończenie AD to świetny sposób na zarządzanie użytkownikami w firmie.
Rysh
Za pomocą adresu IP i/lub MAC?

Może się przyda:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=5810
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.