Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak napisać CMS ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mike
Wiem że temat już się pojawiał, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Czy ktoś może mi podać linka lub nazwę CMS'a na którym można się nauczyć pisania takich aplikacji. Czyli jak rozplanować klasy, foldery itd.
Po prostu chce zobaczyć to od podszewki, aby zrozumieć zasadę działania czegoś takiego.
P.S. I nie wysyłajcie mi linków do php-Nuka , jPotralu i innych kolosów, ma być coś prostego do celów edukacyjnych.
kszychu
a z googli kolega umie kożystać? Nie umie? To niech się nauczy...
baraqda
Hmm, rozumiem że nie chcesz oglądać phpnuke i jporala.
Jak sam piszesz szkukasz czegoś małego i miłego, ale większość takich cmsów jest udostepnianych jedynie po kupieniu ich. Te darmowe są przeważnie bardzo rozbudowane i wogóle. Możesz popytać osób prywatnych, które też robią swojego cms'a (np ja biggrin.gif ), ale wątnie czy chętnie udostępnią ci swoje projekty nad którymi siędzą cały dzień.
A poza tym nie rozumiem troszke cie, chcesz zrobić cmsa a nie wiesz o tym nic. Najlepiej jak zaczniesz sam robic pokolei takie rzeczy jak księga gości, newsy czy sonda. Potem jakos to zgraj i dodaj administratowanie. A potem to już zależy od tego, do czego będziesz potrzebował tego csm'a( bo wątnie żebyś robił go dla całej rzeszy ludzi smile.gif ). W razie problemów możesz sie do mnie skontaktować na maila (nie podam go bo to będzie kryptoreklama, ale zobacz se w moim profilu)
mike
Goggle widziałem i szukałem, ale nic nie znalazłem.
Acha zapomniełem powiedzieć że już mam za sobą liczniki, księgi gości, newsy i inne takie, to już znam bardzo dobrze.
Połączenie tego w aplikacje jako oddzielne moduły też nie sprawi mi dużego problemu.
Ja chce zorientować i zaprojektować to obiektowo stąd ten post.

P.S. Baraqda może msz ochotę pochwalić się tym co masz. Jak ok, to daj znać wiadomością.
Ace
najpierw zastanow sie nad engine strony
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=13770 - > juz temat jest poruszony na forum

jak napiszesz taki elastyczny system, pod ktory bedziesz mogl dopisywac nowe moduly, to napisz sobie system administracyjny ( elastyczny winksmiley.jpg ) ktory bedzie zarzadzal trescia na twojej stronie, i to w sumie tyle. Oczywiscie dodatkowe opcje wchodza w gre, ale to juz zalerzy od tego co potrzebujesz...
wassago
Cytat
Goggle widziałem i szukałem, ale nic nie znalazłem.
[..]

zle szukales misiek: http://www.google.pl/search?q=%22how+to+wr...UTF-8&hl=pl&lr=
http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8...+own+CMS%22&lr=
mike
wassago, nie wiem czy ty przeglądałeś to co google wywala, bo ja tak. Tam nic nie ma. Nic poza ogólnym wskazówkami które znam, tylko zarys problemu, ja poszukuje kody edukacyjnego lub precyzyjnej analizy aplikacji.
kszychu
Cytat
wassago, nie wiem czy ty przeglądałeś to co google wywala, bo ja tak. Tam nic nie ma. Nic poza ogólnym wskazówkami które znam, tylko zarys problemu, ja poszukuje kody edukacyjnego lub precyzyjnej analizy aplikacji.

Ciekawe z jakiego kodu edukacyjnego kożystali twórcy(a) pierwszego CMSa :-D
Ale poważnie, to zastanawiam się co rozumiesz pod pojęciem "kod edukacyjny"? Z każdego oglądanego kodu można coś wynieść. Najważniejsze wg mnie są ogólne wskazówki, a jeśli już dochodzimy do kodowania to każdy ma inny styl i każdy pisze trochę inaczej. Można podpatrywać niektóre procedury, rozwiązania, ale ja bym się nie uczył na gotowym kodzie.
Wśród początkujących modne jest ostatnio stwierdzenie "bo ja to najlepiej się uczę na gotowym kodzie"... Można to skomentować tylko w jeden sposób: BZDURA!
Ace
mike_mech : ty szukasz chyba rozwiazania podanego na talerzu. Stworz cos wlasnego, nawet jesli to nie bedzie cos super extra, to bedzie twoje, a podczas pisania projektu gwarantuje tobie ze wpadniesz na dodatkowe rozwiazania, czy rozne metody, dzieki ktorym otrzymasz porzadany efekt. Nie oczekuj ze ludzie zrobia cos za ciebie. Sam pisze teraz CMS ale nie szukalem rozrysowanych projektow czy tez nie urzywalem kodow zrodlowych innych programistow, poniewaz sam chce to zrobic, wieksza frajde mam, jesli sam do czegos dojde, niz poprosze o pomoc innych, lub bede sie wzorowal na innych. Wzorujac sie na innych tworzysz kopie ich programu, a napisz swoj !, sam zmierz sie z tymi problemami, to jest cos. To jest Wyzwanie 8)
halfik
Dokładnie: usiądx i pisz co wiesz, a w trakcie bedziesz wpadał na kolejne pomysły i tak CMS powoli będzi ewoluował. Takie pisanie bez planów nie jest dobre, napewno nie będzie to dobry CMS, ale doświadczenie zdobyte tutaj zaprocentuje przy kolejnym CMSie i nie tylko, dlatego warto.

P.S A wzorując się na czyimś kodzie zapewne powieliłbyś jego błędy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.