Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]w MySQL dodawanie w innej KOLUMNIE...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrzej1002
Pytanie może głupie ale szukam odpowiedzi:

Czy w samym MySQL (z użycieem PhpMyAdmin) można wartość "Domyślnie" wyposażyć we wzór aby wstawiane (za pomocą PHP) wartości do "kolumny1" automatem były powiększane np. o wartość "117" (czyli suma klolumny1 i 117 [kolumna1+117])... Nie chodzi mi o pośrednictwo PHP tylko o to aby działo się to w bazie MySQL-owej...
nospor
Mozesz napisac trigger
Andrzej1002
Tylko tyle -- czy można w samym MySQLu coś zmajstrować aby w kolumnie 5 byla wartość kolumny 1 powiększona...

Jeżeli ktoś na 100% wie, że czegoś takiego nie można wykonać to niech napisze to (a może jednak można a ja nie mogę się tego doszukać...
tomm
z tym triggerem tak nie do końca... Jeśli utworzysz trigger, który po insercie ma zrobić update dla właśnie wstawionego rekordu, czyli dla rekordu = last_insert_id() to przy próbie wpisania wartości do tabeli otzrymasz komunikat: ERROR 1442 (HY000): Can't update table 'tabela' in stored function/trigger because it is already used by statement which invoked this stored function/trigger. (wersja MySQL 5.0.67) . Jeśli ma to być po stronie MySQLa to jakimś rozwiązaniem jest utworzenia widoku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.