Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: obj.responseText nazewnatrz ? advAjax.
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
wizard144
Witam.

Mam pytanie.

Czy mogę w jakiś sposób (procz stworzenia odrebnej funkcji) wyciagnac zmienna wynikowa obj.responseText nazewnatrz funkcji advAJAX.post ? probowalem return i zwykle przypisanie ale nie idzie smile.gif

Z góry dziękuje
wookieb
Da się jak funkcję, któej chcesz przekazać responseText wywołasz w momencie odebrania danych przez ajax.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. onSuccess: function(obj)
  2. {
  3. funkcja(obj.responseText);
  4. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
wizard144
Tylko w ten sposob ? sad.gif no coz. Przezyje jakos. Dzięki :]
wookieb
Możesz również wyłączyć asyunchroniczność ajaxa ale wtedy blokuje to przeglądarke na czas ładowania - więc odradzam.
wizard144
wszystko to i tak glupi pomysl chyba bo za długo trwa odwołanie do php. Jak myślicie, to wina mojego łącza czy servera ?

1. funkcja
  2. {
  3.  
  4. ajax
  5.  
  6. {
  7. funkcja(obj.responseText)
  8. }
  9. }
  10.  
  11. funkcja(k)
  12. {
  13.  
  14. czy k == 0
  15. {
  16. switch(w)
  17. {
  18.  
  19.  
  20.  
  21.  
  22. }
  23.  
  24.  
  25.  
  26. }
  27.  
  28. }

Coś w tym stylu. Moze nalezaloby zoptymalizowac kod. Nie mam pojecia.
nospor
Pokazujesz jakieś pseudo kody, których nawet nie mozna nazwac pseudo kodem tylko jakimis urywkami wycietymi z innych urywków i pytasz nas się czy należy to jakoś zoptymalizować.... no zastanow sie troche co ty wygadujesz...

Pokaz kod, powiedz dokładnie o co ci chodzi, to bedziemy mogli pogadac. Szanuj nas i nasz czas.
wookieb
Sprawdź jak szybko skrypt się wykonuje
  1. $start = microtime(true);
  2. // poczatek skryptu
  3. // twoj skrypt
  4.  
  5. // koniec skryptu
  6. echo microtime(true) - $start;

A potem w firebugu (dodatek do firefoxa) zobacz w jakim czasie pobieraja się dane i będziesz wiedział.
wizard144
@wookie

Dzięki. Miałem kiedyś firebug'a ale zapomnialem jak to sie nazywa i nie wiedziałem która to łatka.

@nospor

Pytanie poglądowe, jaka jest szansa na to że funkcja wykonuje sie za długo. To po raz. Po dwa nie pytam czy mam go zoptymalizować tylko mowie ze sie nad tym zastanawiam i mam juz opcje. A po 3. Szanuje i was i wasz czas, jeśli go nie masz to nie trać go na zwracanie uwagi, proste.
nospor
Cytat
Po dwa nie pytam czy mam go zoptymalizować

Cytat
Moze nalezaloby zoptymalizowac kod. Nie mam pojecia.
wybacz, jesli opacznie zrozumiałem Twoje słowa smile.gif

Cytat
Szanuje i was i wasz czas, jeśli go nie masz to nie trać go na zwracanie uwagi, proste.
Jako moderator mam obowiązek zwracac uwagę uzytkownikom, którzy w sposób mało jasny opisują swoje problemy.
wizard144
@nospor

Sorry, po prostu nie lubie jak ktos sie na mnie rzuca z zębami od razu ;d. Co do kodu. Nie da sie go bardziej zoptymalizować smile.gif Bo po prostu jest interakcja między dwoma plikami zewnętrznymi (php) i jest tak

PHP->JS->PHP

jest opoznienie rzedu ok 150 ms przed wykonaniem skryptu srodkowego i czasami nie zdarzy sie wykonac ten trzeci jak juz wykona sie po raz kolejny ten 2. Muszę przemyśleć kod jakoś smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.