darko
2.04.2010, 01:15:44
Witam. Czy istnieje jakiś sprawdzony mechanizm do zarządzania modułami w Zend Framework (nie mam na myśli samego ACL)? Chodzi mi o zachowanie relacji pomiędzy modułami, np. moduł X do prawidłowego funkcjonowania wymaga modułów: A,B i C. Moduł X można włączyć lub wyłączyć na życzenie wedle potrzeb. Moduł X ma swoje własne ustawienia, które także można zmieniać w zależności od potrzeb. Jest coś takiego czy trzeba to samemu napisać? W sumie w sieci nic konkretnego i gotowego i sprawdzonego nie znalazłem.
Moduł X - tak każdy z modułów może mieć własną konfigurację
Ja kwestię usuwania modułów rozwiązałem pisząc pluginy do każdego z modułów które dodawały autoryzację, doawały wpisy w Zend_Navigation, pobierały własną konfigurację itp, plugin przed wykonaniem sprawdzał czy ścieżka do kontrolerów danego modułu jest podana w pliku konfiguracyjnym, jeśli była, plugin robił swoje, możesz to też rozwiązać pisząc jeden plugin dla wszystkich modułów, zależnie od tego co Ci bardziej odpowiada. A co do szukania gotowca, dłużej zajmie Ci znalezienie czegoś co wpełni będzie odpowiadać Twoim wymaganiom, niż napisanie tego prostego elementu do podstaw. W Zendzie niestety brakuje miejsca gdzie można by było znaleźć gotowe elementy, tak jak ma to miejsce w symfony
Pozdrawiam
darko
2.04.2010, 21:33:42
Czyli jednak pluginy. Tak myślałem. Dzięki. Pozdrawiam.