Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dynamiczny formularz
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
adrix88
Witam. Tworzę CMS w którym muszę stworzyć specjalny formularz zamówienia. Otóż chodzi o to że w formularzu tym opcje mają się zmieniać zależnie od wybranej opcji w innym polu. np.

Pole 1 - Produkt1 - Produkt2 - Produkt3

Pole 2
- Gdy jest wybrany Produkt1 wyświetlają mi się opcja wyboru spośród liczb od 6-50
- Gdy jest wybrany Produkt2 wyświetlają mi się opcja wyboru spośród liczb od 3-30
- Gdy jest wybrany Produkt3 wyświetlają mi się opcja wyboru spośród liczb od 100-180

Pole 3 - Cena Produktu wyliczona poprzez mnożenie Produktu razy liczba w polu 2

Moja wiedza na temat javascriptu jest na niskim poziomie, proszę was o pomoc w tej sprawie, jak mogę to zrobić. Czy da się coś takiego zrobić może w jquery?
strife
Najlepiej skorzystaj z jquery, ponieważ zajmie Ci to mało czasu, zasada skryptu będzie bardzo prosta, jeżeli ktoś zmieni coś na liście rozwijanej, daj zdarzenie które będzie wczytywało do kolejnego pola określone wartości coś na zasadzie

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. // ...
  2. $('.klasa_select').change(function() {
  3. // wczytaj wartosci dla innej listy
  4. });
  5. // ...
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Jak dodać kolejne option'y - http://www.texotela.co.uk/code/jquery/select/

adrix88
Dziękuję za podpowiedź, biorę się za lekturę.
konfeusz
witam i dziekuje za poruszenie tematu... ale moja wiedza na temat JS jest juz totalnie do bani... zatem mam prosbe, czy moglby ktos w wolnej chwili rozwinac podpowiedz, jak zbudowac szerzej skrypt? czytam ta strone anglojezyczna, ale niestety nic mi nie wychodzi.
wujekleon
To czego potrzebujesz to tzw. pytania warunkowe i jeśli bardzo szybko potrzebujesz formularz z pytaniami warunkowymi, to warto obejrzeć ten artykuł o formularzach rozgałęzionych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.