.Wojtek
14.04.2010, 17:31:03
Witam
Mam pytanie dotyczące błędów indeksowania. Zmieniłem ostatnio nazwę działu, w którym było zaindeksowanych dużo linków i wygląda to tak:
mojadomena.pl/nazwa_dzialu zamieniłem na mojadomena.pl/inna_nazwa_dzialu.
W "narzędziach dla webmasterów" w dziale błędów indeksowania wyświetla mi się sporo błędów typu "Nie znaleziono". Pytanie czy coś z tym robić? Na początku zrobiłem przekierowanie z "nawza_dzialu" na "inna_nazwa_dzialu" ale błędy nie zniknęły. Następnie mod_rewrite'm zrobiłem tak, że działają obie wersje linków - błędy z listy zaczynają znikać ale teraz zastanawiam się czy może googlebotowi moje działanie się czasem nie spodoba z powodu dublowania zawartości linków.
luck
14.04.2010, 17:33:20
Może masz mapę strony i w niej nie zaktualizowałeś ścieżek?
.Wojtek
14.04.2010, 17:42:03
Nie zrobiłem jeszcze mapy strony. Co najlepiej w tej sytuacji zrobić? Dublowanie zawartości linków może być niekorzystne?
luck
14.04.2010, 17:44:04
Lepiej nie dubluj stron. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale ja bym na Twoim miejscu po prostu cierpliwie zaczekał. Myślę, że z czasem się unormuje i Google "łyknie" nowe linki.
.Wojtek
14.04.2010, 17:46:11
Czyli zrobić z powrotem przekierowanie na nową nazwę działu?
erix
14.04.2010, 17:48:27
Proponowałbym link rel canonical.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.