Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] Problem z błędami indeksowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
.Wojtek
Witam

Mam pytanie dotyczące błędów indeksowania. Zmieniłem ostatnio nazwę działu, w którym było zaindeksowanych dużo linków i wygląda to tak:

mojadomena.pl/nazwa_dzialu zamieniłem na mojadomena.pl/inna_nazwa_dzialu.

W "narzędziach dla webmasterów" w dziale błędów indeksowania wyświetla mi się sporo błędów typu "Nie znaleziono". Pytanie czy coś z tym robić? Na początku zrobiłem przekierowanie z "nawza_dzialu" na "inna_nazwa_dzialu" ale błędy nie zniknęły. Następnie mod_rewrite'm zrobiłem tak, że działają obie wersje linków - błędy z listy zaczynają znikać ale teraz zastanawiam się czy może googlebotowi moje działanie się czasem nie spodoba z powodu dublowania zawartości linków.
luck
Może masz mapę strony i w niej nie zaktualizowałeś ścieżek?
.Wojtek
Nie zrobiłem jeszcze mapy strony. Co najlepiej w tej sytuacji zrobić? Dublowanie zawartości linków może być niekorzystne?
luck
Lepiej nie dubluj stron. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale ja bym na Twoim miejscu po prostu cierpliwie zaczekał. Myślę, że z czasem się unormuje i Google "łyknie" nowe linki.
.Wojtek
Czyli zrobić z powrotem przekierowanie na nową nazwę działu?
erix
Proponowałbym link rel canonical.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.