Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP]nie pobiera z xml
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
  1.  
  2. header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT" );
  3. header("Last-Modified: " . gmdate( "D, d M Y H:i:s" ) . "GMT" );
  4. header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate" );
  5. header("Pragma: no-cache" );
  6. header("Content-Type: text/xml; charset=utf-8");
  7. include('database.php');
  8.  
  9. $xml = '<?xml version="1.0" ?><root>';
  10.  
  11. $xml .= '<message id="0">';
  12. $xml .= 'mamy';
  13. $xml .= jakis';
  14. $xml .= 'text';
  15. $xml .= '</message>';

1. if (obj.readyState == 4) {
  2. var xmldoc = obj.responseXML;
  3. var message_nodes = xmldoc.getElementsByTagName("message");
  4. ...

w tym miejscu JS zatrzymuje sie i pojawia sie błąd : xmldoc is null
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu.
Pozdrawiam
nospor
kod co generuje xmla podales caly?

brakuje tam chociazby </root>
brakuje tam chociazby zwrocenie tego $xml - echo $xml
neo1986kk
kawalek kodu pokazałem tylko, wszystko było dobrze, tylko ze ja napisałem getmsg.php ,a nie ../getmsg.php i on w ogóle nie czytał tego pliku, ale już jest, a powiedz mi jeszcze czy właśnie to miałeś na myśli jak pisaliśmy o shoutboxie?
nospor
[quote], a powiedz mi jeszcze czy właśnie to miałeś na myśli jak pisaliśmy o shoutboxie?/quote]trudno mi powiedziec po tym skrawku kodu co dales. nie wiem co on tak naprawde generuje, ile tego itp smile.gif
No ale tak, chyba zmierzasz w dobrym kierunku smile.gif
neo1986kk
tylko Ty pisałeś o tym żeby tekst formatować w php. a ja zrobiłem to w ten sposób:
  1.  
  2. document.getElementById('shout_content').innerHTML += '<font class="tresc">' + text_node1[0].firstChild.nodeValue + '</font><br />';
  3.  
nospor
nie, ja ci podalem dwa rozwiazania
1) js
2) php

napisalem rowniez ze php jest lepsze. Ty jednak robisz to w js - twoja sprawa, twoj wybor, nie masz sie co tlumaczyc smile.gif

nie uzywaj jednak <font> to juz chyba od stu lat jest przestarzałe winksmiley.jpg
neo1986kk
to co używać zamiast font?

wybrałem tą opcje ponieważ nie mam pojęcia jak zabrać się za tą drugą, czy tam też jest przesyłanie dzięki xml?
phpion
Cytat(neo1986kk @ 16.04.2010, 11:27:44 ) *
to co używać zamiast font?

span
nospor
Cytat
wybrałem tą opcje ponieważ nie mam pojęcia jak zabrać się za tą drugą, czy tam też jest przesyłanie dzięki xml?
jesli tylko wiadomosci, bez dodatkowych info to wystarczy zwykly tekst. jesli cos bedziesz chcial jednak dodatkowego odebrac to tak, xml. Choc z doswiadczenia proponowalbym juz uzyc JSON
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.