Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CSS w skrypcie PHP - podkladanie tla pod generowane liczby
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bankdirect
Witam

mam utworzona strone - plik index.php - w nim standardowo min sekcje head i body - w head podlinkowany plik css <link href="css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

mam tez drugi plik - skrypt.php, ktory pobiera dane z bazy, dokleja do nich losowe liczby w petli for i wyswietla np 10 takich objektow

probowalem juz wszystkiego - nie wiem jak podlozyc tlo pod kazdy z tych obiektow osobno - grafika liscia

w index.php mam tylko wstawiony <?php include 'skrypt.php';?> i tam wyswietla mi wyniki

jak moge odwolac sie do pliku css w skrypcie.php o jak przypisac tlo zmiennym w tym skrypcie.

for($i=1;$i<10;$i++) {
echo " $wyswietl[$i] ";
}
pedro84
1. Używaj BBCode
2. Przypisać tło zmiennym? Czy Ty wiesz o czym mówisz? Pokaż większy fragment kodu.
bankdirect
skrypt łączy dane dokładniej imiona z liczbami zapisuje wynik w tablicy i później wyświetlam rekord po rekordzie z tej tablicy np 10 kolejnych rekordów

a chciałbym żeby pod każdy taki pobrany rekord z tabeli podłożyło grafikę

jest możliwe zastosowanie styli css w tym momencie
Kod
echo " CSS $wyswietl[$i] "
, żeby każda wyświetlana para miała tło i była w odpowiednim miejscu na nim wyświetlona
luck
Chodzi Ci o coś takiego?
  1. echo '<span class="tlo">'. $wyswietl[$i] .'</span>';
I w pliku CSS tworzysz
  1. .tlo {
  2. background: /*...*/
  3. }
bankdirect
tak cos takiego

tylko ze plik z css mam podpiety w pliku index.php - w sekcji head

a wyswietlam w pliku skrypt.php

próbowałem takie coś

Kod
echo "<p style="background-image: url(../images/bd.gif")> $wyswietl[$i] </p>

jak rownież

Kod
echo "<p id="tlo"> $wyswietl[$i] </p> //i tlo zdefiniowane w pliku style.css ( ktory jest podpiety tylko w index.php )

i nic tym nie uzyskalem
luck
Po pierwsze możesz chyba dołączyć CSS do pliku skrypt.php?
Po drugie takie coś Ci się nie sparsuje - popraw cudzysłowia:
  1. echo "<p style="background-image: url(../images/bd.gif")> $wyswietl[$i] </p>

Po trzecie: w pętli nie powinno się tego stosować. Takiego samego Id powinieneś używać tylko raz
  1. <p id="tlo"></p>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.