Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z tabelami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cosmo555999
Witam wszystkich!
Od wielu dni sie mecze z tabelami. Mam nastepujacy problem:
Utworzylem sobie plik php a w nim standardowa tabele majaca 3 wiersze i 1 kolumne. Teraz chcialem do srodkowego wiersza zaladowac includem inny plik php. No i ploki co wszystko gra. Problem pojawia sie dopiero gdy klikam na jakis link na tej stronie ktora wlasnie zaladowalem do srodkowej tabeli. Wtedy on mi otwiera calkiem inna strone notomiast ja bym chcial aby ta tabela sie zachowywala jak ramka czyli wszystkie podstrony od tej pierwszej ktora zaladowalem do srodkowej tabeli by sie wlasnie w tym miejscu ladowaly. Czy istnieje jakas mozliwosc aby ten problem rozwiazac? Za pomoc bylbym bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam wszystkich Masterów php.
Kuba
Majdan
Niestety za pomocą include nie uda Ci się tak. Ona służy do wczytania i wykonania kodu z określonego pliku w trakcie wykonywania skryptu. Tak więc w przeglądarce zobaczysz zwykły kod HTML, a tam gdzie umieściłeś funkcję include zostanie wyświetlony wygenerowany kod na serwerze.
Zainteresuj się ramkami w HTML-u.
cosmo555999
Dzieki za odp.
Własnie ze problem polega na tym ze pierwszy plik jest idealnie ladowany do tabeli natomiast dopiero gdy w tym nowym pliku klikne w jakis link to on wychodzi z tej tabeli a ja chce zeby on te strony rowniez otwieral w tej tabeli tak jak to jest w przypadku ramek.
Majdan
Jak już pisałem php jest wykonywany po stronie serwera. Jeżeli zobaczysz wygenerowany kod strony .php, to zauważysz, że niczym się on nie różni od .html. Tak więc jeżeli dałeś w pewnym miejscu include, to przeglądarka mająca gotowy kod do wyświetlenia nie wie gdzie Ty wstawiłeś kod z innego pliku. Podsumowując, php genereuje kod, który przeglądarka wyświetla.

Niestety w php nie uzyskasz oczekiwanego przez Ciebie efektu.
cosmo555999
Chyba zaczynam rozumiec o co Tobie chodzi. W takim razie czy wiesz moze co mam zrobic aby uzyskac takie wycentrowanie strony w HTMLu jak np. w portalach onet.pl, wp.pl itd. tzn ze niezaleznie jak zmienisz rozdzielczosc to odstep po prawej i lewej sie tylko proporcjonalnie zmienia lecz tresc jest constans. Nie wiem jak to uzyskac korzystajac z ramek bo przeciesz musialbym zrobic lewa oraz prawa i dwie i jedna conajmniej po srodku. Ale to mi nie da efektu takiego jaki opisalem powyzej. Ale dzieki wielkie za zaangazowanie.
cosmo555999
Byc moze ze ja to zle tlumacze. Mi chodzi o to zeby (jezeli nie dziala za pomoca np. includa w php) to zebym mogl na zasadzie ramek uzyskac taki efekt jaki widac np. na portalu onet.pl Oni tam po lewej i prawej maja jakby marginesy kilkucentymetrowe w zaleznosci od rozdzielczosc. Ale mi sie wydaje ze jezeli zrobie ramke lewo i prawo stronna to juz nie bedzie to samo jak w przypadku onet.pl. Wiec nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac. sad.gif
Majdan
Użyj znacznika '<center>'.
[xml:1:8c669a4f35]<html>
<head>
</head>
<body>
<center>
<!-- zawartość strony -->
</center>
</body>
</html>[/xml:1:8c669a4f35]
shima
Primo:
możesz zrobić tak, żeby plik spod linka ładował się do środkowej tabeli, po prostu nie includuj pliku na sztywno, tylko poprzez zmienną GET a linki podawaj w postaci
<a href='plik_z_tabelami.php?co_w_srodku=plik_do_zaladowania'>
a w tabeli includujesz

[php:1:53e9bbd964]<?php
include($_GET['co_w_srodku']);
?>[/php:1:53e9bbd964]
i wszystko pięknie chodzi. Musisz oczywiście dodać zabezpieczenie na wypadek braku danego pliku, ale to już drobiazg.

Secundo:
Znacznik
Kod
<center>

został zarzucony przez specyfikację dawno temu. Użyj
Kod
<div align='center'>

wyśrodkowana zawartość

</div>

Majdan, nie oszukuj człowieka :wink:
Majdan
Cytat
Secundo:
Znacznik
Kod
<center>

został zarzucony przez specyfikację dawno temu. Użyj
Kod
<div align='center'>

wyśrodkowana zawartość

</div>

Majdan, nie oszukuj człowieka :wink:

Cytat
uzyskac taki efekt jaki widac np. na portalu onet.pl

Chciałem podać odpowiedź jak jest w Onecie. Tam jest <center>.
shima
Cytat
Chciałem podać odpowiedź jak jest w Onecie. Tam jest <center>.

Wniosek: Media oszukują winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.