Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dokumentacja portalu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomaszh
Chciałbym zrobić dokumentację portalu. Jakie narzędzie nadaje się do tego najlepiej?
Strz@łka
Co masz na myśli mówiąc zrobić dokumentację portalu. Jakiego narzędzie użyć ohmy.gif Robisz normalnie stronkę w HTMLu ---> Program notatnik
tomaszh
Portal jest w php 4
Strz@łka
Ale co to jest za różnica ohmy.gif Wogóle cię nie rozumiem. Dokumentacja to jes żecz w której użytkownikowi tłumaczysz obsłógę (w twoim przybadku portalu) Możesz to zrobić nawet w notatniku
maulus
opisz swój problem bardziej?
baraqda
Nie bardzo rozumiemy o co ci chodzi smile.gif
..:: pingu ::..
mu chodzi o programik co pomaga w tworzeniu dokumentacji lub taki co sam generuje :]
Strz@łka
A jak może sam wygenerować skoro nie wiem co to za portal i co on ma laugh.gif
..:: pingu ::..
nie wiem ja to tak tylko odebrałem
jalepsze narzedzie zostało już wspomniane smile.gif
NOTATNIK RULLLEZ :]
jureusz
PowerDesigner ?
http://www.sybase.com/products/enterprisem...g/powerdesigner
rzseattle
http://www.phpdoc.de/
Strz@łka
Kurde nie wiem o co chodziło gościowi. Niech sobie weźmie normalneog HTML'a stworzy, a nie się piep... z jakimiś programami !!
Seth
Strz@łka Przeczytaj regulamin ! Nie bede tolerowal kolejnych taki postow... swoja droga chyba nie zrozumiales o co chodzi.
halfik
A tam notatnik. PHPdoc jest świetny, ale sam dokumentacji nie stworzy, bo trzeb w kogdzei w komenta odp, "tagi" powstawiać. No ale to chwilka roboty, a PHPdoc później ładną dokumentację na podstawie komentów w skryptach zbuduje winksmiley.jpg Choć i tak ten z JAVA jest lepszy smile.gif
Sm0key
Ale i tak jak sie pisze dokumentacje to trzeba troche sie opisac :? Ostatnio mialem zrobic schemat logowania do sklepu internetowego (na projekt szkolny) wraz z generatorami haslem i sam algorytm od tworzenia hasla przeslania e-maila pozniej aktywacja konta . Bylo co pisac bo sam kod to czasem pikus w porownaniu do opisow dzialania danej aplikacji i rozrysowania schematow. Teraz opisanie kodu linia po linii to jeszcze nie wyszystko. A jak do tego dochodzi instrukcja obslugi i juz jest nastepne pisanie stron. Co do pomocy zawsze mozna zrobic w HTML a pozniej przekonwertowac na plik pomocy.
Mozart
3 słowa do ojca prowadzącego 8) może więcej: PitPad,notatnik i PHPdoc

Mozart 8)
DeyV
co prawda korzystanie z http://phpdoc.org wymaga od programisty sporo saozaparcia (szczególnie początki potrafią być trudne) jednak dokumentacja stworzona na podstawie dobrze skomentowanego kodu potrafi być niewiarygodną pomocą, nawet jeśli nad kodem siedzi tylko jednak osoba (robi to jednak np. przez pare msc)
Tym bardziej, ze system ten pozwala również na tworzenie i dołaczanie manuali i innych plików, potrafiących rozbudowywać taką dokumentację.

Jeśli jednak chodzi o instrukcję obsługi dla klienta... to chyba nie pojawiło się lepsze rozwiązanie, niż notatnik (ewentualnie jakiś dreamwaver winksmiley.jpg )
jaco
Cytat
Jeśli jednak chodzi o instrukcję obsługi dla klienta... to chyba nie pojawiło się lepsze rozwiązanie, niż notatnik (ewentualnie jakiś dreamwaver winksmiley.jpg )

Albo nowa wersja OpenOffice z opcja bezposrednego generowania dokumentu do formatu PDF (i mamy go za darmo czego nie mozna powiedziec o dreamwaver smile.gif )
hawk
Dla klienta? DocBook. W końcu w czym jest pisana dokumentacja php? Smarty? Etc, etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.