Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktualizacja/importowanie danych do systemu ogłoszeniowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Nortonek
Napisałem sobie ranking cen http://katalog.branza.pl

ale w tej chwili jest tak, że każdy kto chce dodać jakiś towar musi to robić ręcznie, po zalogowaniu do systemu

wybiera - firmę producenta Aparatów
wybiera - symbol Aparatu
wpisuje - adres WWW do Aparatu na swojej stronie
wpisuje - cenę Aparatu

I w przypadku kiedy w jego sklepie znika aparat z oferty aktualizuje u siebie bazę danych i musi zalogować się do katalogu i skasować aparat z oferty to samo jak zmieni u siebie cenę.

Czy znacie może jakiś uniwersalny sposób na zautomatyzowanie mechanizmu aktualizacji tak aby można było to robić automatycznie (dla dowolnego sklepu) że aktualizując u siebie bazę aktualizował by również swoją bazę w katalogu.

Ktoś mi sugerował użycie XMLa, ale w ogóle tego nie widzę, bo każdy ma sklep oparty na innych mechanizmach,tabelach, stosuje inne nazwy - i to mnie zbija z tropu rozwiązania tego problemu.
Synaps
Wiesz aby system aktualizacji był uniwersalny musi być ustalona jakaś standaryzacji co do przechowywania, prezentowania danych.
Jak już wspominałeś XML sprawdził by się w tym miejscu dzięki odpowiedniemu opisaniu danych (stworzenie standardu dla ich prezentacji).
W tej stacji musisz narzucić pewien standard lub napisać system który będzie importował dane z różnych źródeł (XML, bazy, WWW). Jednak drugiego rozwiązani bym nie polecał ze względu na stopień skomplikowania problemu.

Możesz np. zaproponować podmiotom z którymi współpracujesz aby udostępniały przez swoje www plik o jakiejś narzuconej strukturze gdzie będą przetrzymywane informacji o produktach jakie oferują.(najprostsze 8) ). A ty swoim skryptem będziesz je importował do bazy.( to rozwiązanie
jest dobre w wypadku firma potrafi soebie automatycznie wygenerowac takie zestawienie)

Niestety w tej sytuacji musisz 'zmusić' usera o zachowanie pewnych zasad w innym wypadku będzie on musiał robić wszystko ręcznie :wink:
Mam nadzieje że mój punkt widzenia troche Ci pomoże.
Nortonek
rolleyes.gif no cóż nie moge tego na razie rozgryźć z uwagi że w moje bazie produkt A, ma jakiś kod, w sklepie uzytkownika ma inny kod, a tu chodzi o zaktualizowanie 1 bazy z kilku N źródeł gdzie produkt A ma N nazw,... nawet nie wiem jak to rozpisać mam mętlik w głowie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.