już wcześniej zastanawiałem się nad problemem ścieżki do plików katalogów.
I chciałbym znaleźć z Waszą pomocą odpowiedź.
Pytanie na przykładzie.
Katalogi
www / include
www / uslugi
www / uslugi / masaz
mam strukturę katalogów strony (załóżmy, że strona znajduje się w katalogu o nazwie www)
w tym też katalogu znajduje się plik index.php (strona główna)
w katalogu www mamy katalog include, w którym są pliki (np. naglowek.php, menu_lewe.php) ładowane prze funkcje include() dla pliku index.php i innych plikach znajdujących się w katalogu www)
Wszystko jest ok do czasu kiedy potrzebuję dodać kolejny katalog np. uslugi
ponieważ wówczas dla nowego pliku znajdującego się w katalogu uslugi np. masaz.php
ścieżki "includowanych" plików nie zgadzaja się, ponieważ ustawione są dla katalogu www, a nie uslugi.
Jak napisać skrypt generujący ścieżkę dynamicznie dla plików katalogu, a nie określoną statycznie.
Tak, aby includowane pliki nie trzeba było kopiować i dodawać kolejne takie same tylko dlatego, że ścieżka się nie zgadza.
Tak, aby jeden plik (np. naglowek.php) z katalogu include mógł być używany nie zależnie czy znajduje się w katalogu www, czy uslugi, czy innym.
A najlepiej byłoby jak myślę, aby w każdym pliku ścieżki były tworzone dynamicznie, dla każdej lokalizacji elementów strony.
Zacząłem pisać funkcje, ale nie mam przekonania, że to jest najlepszy pomysł:
function sciezka_katalogu($znak_podzialu, $element_biezacy) { $element_nadrzedny = $element_biezacy + 1; $katalog_strony = $katalog_biezacy; } $katalog_strony = $katalog_nadrzedny; } return $katalog_strony; }
Szukam dobrego rozwiązania, a przedstawione powyżej działa, ale nie jest tak jak bym chciał.

Potrzebna pomoc