maxis88
21.04.2010, 15:03:36
Witam
Postanowiłem zrobić prosty "sklep internetowy"... jeden z moich skryptów w opcji tworzenia nowej kategorii produktów dodaje tabelę do bazy danych [później dodawane są do niej produkty] i tworzy przy tym folder o tej samej nazwie ...
Drugi skrypt pobiera wszystkie tabele i wyświetla je na stronie jako linki do tychże kategorii ... uruchamia się później kolejny skrypt, który wyświetla wszystkie elementy jakie są w kategorii( oczywiście uporządkowane tak, żeby opisywały konkretny produkt)
Wszystko działa ładnie, polskie znaki zarówno w bazie danych, w menu z kategoriami a nawet po włączeniu odpowiedniej kategorii, w produkcie ( dałem pod zdjęciem komendę wyświetlającą konkretną komórkę z bazy danych odpowiadającą za adres zdjęcia ) wyświetla się poprawnie, lecz samo zdjęcie się nie pokazuje ...
Oczywiście jak kategoria nie zawiera polskich znaków to zdjęcie wyświetla się prawidłowo...
Katalog również tworzony jest z polskimi znakami...
Musiałem napisać całą tą "historyjkę" gdyż nie chciałbym zmieniać całego mechanizmu z dodawaniem nowych tabel itp aby wyeliminować polskie znaki a później znowu się bawić żeby te znaki jakoś tam umieścić, żeby w menu z kategoriami pokazywało tak jak powinno być ... ( za dużo bawienia ;P)
Dałoby się coś na to poradzić ?
ostrylg
21.04.2010, 15:08:44
Sprawdź jak nazwa zdjęcia zapisuje się w bazie danych a jak samo zdjęcie fizycznie się zapisuje na serwerze.
Przydałby się też fragment skryptu który zdjęcie zapisuje i następnie to zdjęcie wyświetla.
maxis88
21.04.2010, 15:15:52
Problem nie tkwi w sposobie zapisywania zdjęcia tylko w nazwie kategorii
wpis w bazie danych : OK [z polskimi znakami]
folder na serwerze: OK [ z polskimi znakami]
wpis w bazie danych ma formę np:
zdjecia/Mydła/zdjecie.jpg
i nie wyświetla się poprawnie zdjęcie, jednak sam adres pobierany z bazy danych ma dokładnie taką jak powyżej formę...
przy formie :
zdjecia/Mydla/zdjecie.jpg
wszystko dziala dobrze
ostrylg
21.04.2010, 15:18:59
Zgadza się, tak nie zadziała. Nie wiem czy jest możliwość ustawienia tego aby działało to z polskimi znakami. Proponowałbym zamieniać polskie znaki, tzn. ł => l ó=>o itd. Wtedy zapis i odczyt będzie prawidłowy.
maxis88
21.04.2010, 15:27:40
Ja może jeszcze poczekam na inne propozycje ;P
ostrylg
21.04.2010, 15:33:37
Mały cytat z tego forum, konkretnie z pod tego linka.
Kodowanie polskich znaków nazw katalogów.Cytat
Jeżeli serwer chodzi na Linuxie to tego raczej nie poprawisz winksmiley.jpg Pamiętaj, że polskie znaczki w nazwie pliku w obcym (nie-polskim) systemie komputerowym muszą doprowadzić do zwisu winksmiley.jpg
A jeżeli pracujesz na polskim Windows Serverze, to upewnij się, że plik który zawiera nazwy plików jest kodowany w windows-1250 winksmiley.jpg
maxis88
21.04.2010, 18:30:41
ehh no nic ... jakoś sobie poradziłem ... pozamieniałem te znaki skoro nie było innego wyjścia i nie poszło to tak cięzko jak myślałem chociaz i tak na okrętkę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.