Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System poleconych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Thadel
Witam, mam pewien problem, próbuje dodać system poleconych na strone:

link do rejestracji: http://www.strona.pl/index.php?task=register

jak można do tego dodać ref? chodzi że &ref=107, jak to uzyskac?

Ok, ale nie wiem wciąż jak to rozwiązać, kiedy ma dodawac te wartosci, osobie poleconej, mniej wiecej chyba tak:

link [...]?ref=12
pobierz 12 z linku
baza: znajdz usera po id 12, dodaj: +1 liczba poleconych
nick polecajacego do profilu poleconego i odwrotnie (to rozumiem)

Potem trzeba zrobić aby jesli polecony bedzie mial XX punktow, polecajacy dostaje X punktow, wiec trzeba jakis skrypt, uruchamiany co jakis czas:
jesli polecony XX pkt, znajdz nazwe polecajacego, pomnoz licze poleconych z XX punktow, pomnoz przez YY i dodaj do liczby punktow.

Moglbym prosic o jakis zarys kodu, chcialbym zeby: rejestracja bez refa, ok, ale ta sama z refem w linku juz dodaje.

Troche chaotycznie napisane, ale mam nadzieje ze jest minimalnie zrozumiale, probowalem dosc dlugi czas, ale nie wychodzi, nie prosze o gotowy kod, jedynie zarys.

pedro84
Nie prosisz o kod? To dobrze, a zarys już... sam zrobiłeś. Sam wszystko dokładnie napisałeś co zrobić.
Cytat
Ok, ale nie wiem wciąż jak to rozwiązać, kiedy ma dodawac te wartosci, osobie poleconej, mniej wiecej chyba tak:

Nie rozumiem, czego nie rozumiesz. Masz link: http://strona.pl/index.php?task=register&ref=12. W nim masz zawarte co robić (task=register) jak i polecającego (ref=12). W bazie możesz utworzyć tabelę na polecających, albo w tabeli użytkownikow dodać pole "polecający" i tam dodawać id refa.
Thadel
Gdzie mam umiescic kod, żeby dodawało dopiero po założeniu konta?

mam register.php i includuje tam register_form.php -

jak mogę to zrobić ? jak pobieranie id i wysylanie zapytania do bazy w form, to refreshowaniee dodaje punkty.

Tutaj mam problem, oraz w skrypcie: jesli x punktow, dodaj refowi pkt.
pedro84
Cytat
Gdzie mam umiescic kod, żeby dodawało dopiero po założeniu konta?

No to chyba oczywiste, że dopiero po dodaniu rekordu do bazy, czyli po założeniu konta.

Cytat
mam register.php i includuje tam register_form.php -

Tam gdzie masz zapytanie, podejrzewam, że w pliku register.php

Cytat
jak mogę to zrobić ? jak pobieranie id i wysylanie zapytania do bazy w form, to refreshowaniee dodaje punkty.

Jak wyżej. Dodajesz dopiero wówczas gdy rekord został dodany do bazy, no bo chyba masz jakiś mechanizm zabezpieczający przed wielokrotnym dodaniem tego samego użytkownika?
Thadel
Ale jak to przechowac - od otworzenia strony - do wysłania, ukryty formularz ?

Dzięki wielkie i tak smile.gif
pedro84
Przechować tego refa, tak? Więc w formularzu rejestracyjnym utwórz sobie pole, nazwij je ref (czy jak sobie chcesz). Jako wartość ustalaj $_GET['ref'] (oczywiście, tylko i wyłacznie jeśli jest). Potem to już normalnie "obrabiasz" smile.gif
tehaha
Cytat(Thadel @ 3.05.2010, 18:23:17 ) *
Ale jak to przechowac - od otworzenia strony - do wysłania, ukryty formularz ?

po otworzeniu strony zapisz to w zmiennej $_SESSION['ref'], a potem z tej zmiennej wstawisz to w ukryte pole formularza
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.