Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Kohana] Próba przesiadki z dwójki na trójkę i mały problem ;)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Damiankossek
Witam, jak w temacie ... Po małej przerwie z PHP powróciłem i chciałem zacząć pisać w Kohanie 3 smile.gif W Dwójce już mi szło wmiare sprawnie ale staram się iść wraz z postępem to chciałbym przerzucić się na trójkę smile.gif ... No i mianowicie mam mały problem ... W dwójce w controllerze tworzyłem sobie konstruktor i tam robiłem sobie dostęp do Autha itp smile.gif A jak to zrobić w trójcę ? Przy dodaniu funkcji __construct zaczyna sypać błędami ... smile.gif ? Widzę że to dwie inne Kohany ... No i jeszcze jedno jak ktoś będzie miał czas ... Czy ktoś może mi wytłumaczyć co oznacza HMVC ? snitch.gif Ta pierwsza literka ... Nie musicie tłumaczyć, postaram się poszukać jutro na google ale teraz idę spać więc przy okazji zapytam i może ktoś będzie miał wene twórczą smile.gif

Pozdrawiam
ziqzaq
Bez kodu i treści błędów można chyba tylko wróżyć. Polecam ci zajrzeć do pliku "/system/classes/kohana/controller.php" i go obczaić (szczególnie komentarze) a później go rozszerzać.
Czytałeś jakąś dokumentację np. unofficial wiki?
Wiesz o istnieniu modułu userguide? Jeśli nie to zapoznaj się z nim.
Tak nawiasem, najnowsza Kohana 3 to nie uaktualniona wersja 2 np. nie ma już domyślnie Hook-ów, Event-ów (ale można to dodać tak jak obsługę HMVC do ko2). Polecam ci najpierw zapoznać się z dokumentacją a później próbować coś tworzyć bo możesz się namęczyć próbując stosować podejście z ko2 w ko3.
Damiankossek
Rozumiem smile.gif Czyli to w ogóle co innego ... Czy dużo stracę programując dalej w Kohanie 2 ?
Warto przesiadać się na trójkę ? Czy mogę sobie spokojnie pracować na dwójcę i się nie martwić smile.gif
ziqzaq
Otwórz unofficial wiki i zerknij na dział "What Version of Kohana Should I Use ?". Chyba najlepszy sposób na wybór wersji.
phpion
Ja prywatnie i zawodowo pracuję na wersji 2.3.4 i (jak na chwilę obecną) nie mam zamiaru przechodzić na 3. Wynika to m.in. ze sporych modyfikacji jakie zostały naniesione na oryginalną wersję 2.3.4 oraz z mojego negatywnego nastawienia do 3 (miałem kilka podejść, ale zawsze i tak wracałem do 2.3.4). Jeśli jesteś na początku przygody z Kohaną to raczej wybierz 3 (z racji wsparcia, którego wkrótce zabraknie dla wersji 2).
Damiankossek
Chodzi o to że już korzystałem z dwójki na tyle długo że myślę że potrafię sprawnie się Nią posługiwać smile.gif
Poprostu trójka to dla mnie w ogóle inny FrameWork smile.gif

Ok wybór padł, pozostaje przy dwójce

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.