Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Wyłącznie wybrany przedział liczb w input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dance4Love
Witam.

Mam takie niejasny problem, a mianowicie:

Robię poprawkę do strony, chciałem aby w <input ... type="text"...> dało radę wpisać wyłącznie liczby z pewnego przedziału liczb, od 1920 do 2000 inne by ignorowało.

Oraz druga część:

Aby po wpisaniu błędnego loginu podczas logowania, złe pola podświetlało(login lub hasło).
pedro84
Cytat
Robię poprawkę do strony, chciałem aby w <input ... type="text"...> dało radę wpisać wyłącznie liczby z pewnego przedziału liczb, od 1920 do 2000 inne by ignorowało.

Tylko za pomocą walidacji z użyciem Javascript.

Cytat
Aby po wpisaniu błędnego loginu podczas logowania, złe pola podświetlało(login lub hasło).

Uzycie Javascript bądź PHP. Musisz nadać odpowiednią klasę i ją ostylować.
Dance4Love
Cytat(pedro84 @ 5.05.2010, 21:23:41 ) *
Tylko za pomocą walidacji z użyciem Javascript.

Uzycie Javascript bądź PHP. Musisz nadać odpowiednią klasę i ją ostylować.

super, tylko tyle to i ja wiedziałem.

Chciałem wiedzieć jak to powinno wyglądać, bo nie mam zielonego pojęcia jak rozpocząć.
Danielcom
Co do drugiego pytania można użyć AJAX, biblioteka jQuery była by tutaj idealna. Pierwsze oczywiście też można zrobić AJAXem, ale JavaScript będzie chyba wydajniejszy.
varez
Cytat(Dance4Love @ 5.05.2010, 21:18:43 ) *
Witam.
Mam takie niejasny problem, a mianowicie:

onchange="bleble(this);"

kod JS:
Kod
function bleble(obj) {
  var val = obj.value;
  var val = parseInt(val,10);
  if (val <1920 || val > 2000) {
     obj.value=""; // czyscimy pole
  }
}

cos takiego, pisane bez testow i na szybko, ale ew bledy sobie mysle poprawisz

Cytat(Dance4Love @ 5.05.2010, 21:18:43 ) *
Oraz druga część:

co to znaczy złe? złe znaki/długość, czy AJAX i weryfikacja hasła przed faktycznym logowaniem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.