Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie raczej niestandardowe
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rzseattle
a niestandardowe dlatego poniewaz nie ma zadnego nierozwiazanego problemu. Chcialbym sie tylko czegos dowiedziec. Mianowicie jak wy rozwiazujecie sprawe wiekszych wiitryn w ktorych jest wymagana duza ilosc operacji.
Bo ja twoze jeden plik i jade non stop na:
if ($opcja='costam')
no ale ten sposob jest malo przejrzysty (kiedy plik zaczyna miec powyzej 2000 linijek). Wiec moze ktos zna lepszy sposob dokonywania pewnych dzialan.
I jeszcze drugie pytanko. Czy nie denerwuja was duze formularze wstawiane w srodku kodu php? Czy naprawde nie mozna gdzies zawrzec idei a gdzies zupelnie indziej <FORM> e laugh.gif .

Jesli ktos wypracowal swoj efektywny i wygodny system to moze sie nim podzieli biggrin.gif
kurtz
Cytat
Mianowicie jak wy rozwiazujecie sprawe wiekszych wiitryn w ktorych jest wymagana duza ilosc operacji.
Bo ja twoze jeden plik i jade non stop na:
if ($opcja='costam')
no ale ten sposob jest malo przejrzysty (kiedy plik zaczyna miec powyzej 2000 linijek). Wiec moze ktos zna lepszy sposob dokonywania pewnych dzialan.

1) include wymyslono zeby z niego korzystac ;) wiele elemntow sie owtarza wiec mozna pogrupowac np w obiekty i uzywac.
2) cachowanie - zeby operacje ktore zajmuja czas nie wywolywac co rusz
3) optymalizowanie ze storny php - zend optimiser, akceleratory (rowniez bezplatne). zend cache (nie uzywalem osobiscie)
4) stworzenie srodowiska na serverze milego do dzialania strony - ladnie zoptymalizowana baza na jednym, apache na drugim. etc.
5) pisanie zdeczka optymalniejsze - np bindowanie zmiennych w oraclu etc
6) szef ktory powie co trzeba poprawic a kiedy dac sobie spokoj bo i tak apache i jego dzieci zajmuja % uzycia servera ;)
Cytat
I jeszcze drugie pytanko. Czy nie denerwuja was duze formularze wstawiane w srodku kodu php? Czy naprawde nie mozna gdzies zawrzec idei a gdzies zupelnie indziej <FORM> e :lol: .

nie musisz mieszac kodu html z php - mozesz uzyc jakiegos systemu szablonow by sie nie meczyc. mozesz tez stworzyc sobie skrypt do generownaia formularzy wraz z ich weryfikacja w php.
zalew
w zadnym skrypcie nie mam pliku nawet na kilkaset linijek (choc wiem ze moze mi sie to zdarzy z racji wymagan keidys) , mam pliki szablonow html includowane, pliki php z operacjami (.inc) includowane, pliki php (.php) glowne do wywolania co trza i gdzie trza. pogrupowane w roznych katalogach coby balaganu nie miec na serwerze .. przeprowadzenie jakiejs zmiany w takiej kobyle to morderstwo (wiem bo sam mialem takie giganty keidys)
rzseattle
Co do includowania to trudno dla kazdej opcji robic osobny plik bo jak jest 30 plikow to tez sie czlowiek pogubi no ale tego juz chyba na inny sposob nie da sie rozwiazac. (swoja droga to tez wydaje mi sie ze nie warto robic : sprawdz_koszyk.php - 30 ln, dodaj_artykul.php 10ln, usun_artykul.php 5ln, pokaz_statystyki 50ln ..... nie wiem czy mnie rozumiecie ale dla mnie to by bylo bardziej niewygodne niz ten jeden plik)

Co do drugiego tematu to tworzenie formularzy przez samo php wydaje mi sie niewygodne (nie ma takiej kontroli co wyjdzie - pod wzgledem graficznym), co do szablonow to muse sprubowac.

Ale dzieki za rady napewno je przemysle.
DeyV
W związku z tworzeniem formularzy w php warto kożystać z poleconego chyba przez Dragossaniego na php Pro świetnego systemu http://pof.sourceforge.net/
Co prawda wymaga drobnych zmian i aktualizacji, ale jak już przez to przebrniesz i zrozumiesz zasadę działania (co ciekawe - według mnie oczywiście - jest to jeden z najładniej wykorzystujących strukturę klas skryptów, jakie spotkałem, warto więc poznać jego budowę), to stworzenie nawet dużego formularza - formularzy jest kwestią dosłownie minut.
Co prawda warto by te zmany które już dokonałem (choćby spolszczenie i dostosowanie do php 4.3) spakować, i wrzucić na serwer, ale jeszcze jakoś nie miałem na to czasu. Może kiedyś mi się uda...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.