Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyznaczanie aktualnej strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
renault12
Witam,

Mam mały problem z zoptymalizowaniem kodu gdzie chodzi o małe strzałki w menu wskazujące na link z nazwą na której jesteśmy stronie. Wiem że można to zrobić za pomocą ifów, ale jeśli w menu jest dużo linków ten kod staje się nie przyjemny. Dokladnie ma to wyglądać tak:
| hgjhgjhgjghj |
| hfggffffhfhh |
| zjemcichleb |
| |
| |
| |
------------------------

I naprzykład po kliknięciu w link 'zjemcichleb' ktory ma adres dajmy na to 'strona.pl/index.php?zjemcichleb=1'
strzałki przenoszą sie na link zjemcichleb tak zeby wygladalo to tak jakos:
| hgjhgjhgjghj |
| hfggffffhfhh |
|--> zjemcichleb <--|
| |
| |
| |
------------------------

Prosiłbym o jakieś rozwiazanie do mojego problemu, z gory dzieki.

croc
Dla prostych zastosowań nada się rozwiązanie bez sprawdzania wartości $_SERVER. Możesz utworzyć np. coś takiego:

1. $menu = array(
  2. 'glowna' => 'Strona główna',
  3. 'galeria' => 'Galeria',
  4. 'ja' => 'o mnie',
  5. 'kontakt' => 'Kontakt' // itd.
  6. );
  7.  
  8. foreach($menu as $id => $text) {
  9. $active = (isset($_GET['strona']) and $_GET['strona'] === $id);
  10. echo ($active ? '-->' : '') . '<a href="index.php?strona=' . $id . '">' . $text . '</a>' . ($active ? '<--' : '');
  11. }

Jest to taki luźny pomysł, rozwiązań może być bardzo wiele. W tym moim poszczególne strony miałyby linki np. index.php?strona=galeria.
renault12
A jak to jest z klasami? Wiem ze chyba je sie moglo definiowac w dowolnym miejscu a potem naprzyklad przed linkiem wstawic ta klase a w niej by byl if i dodawanie tych strzalek , daloby sie takie cos stworzyc?
croc
Widzę, że nie masz jeszcze podstawowej wiedzy na temat PHP i programowania ogólnie. Zacznij od podstaw, klasy zostaw na później. W chwili obecnej ich nie potrzebujesz. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.