qazy
13.04.2004, 13:23:40
Zadalem juz to pytanie w innym poscie, ale byc moze nikt tam nie zagladal, ze wzgledu na temat. Prosze o wyjasnienie mi, bo juz zglupialem co mam zrobic zeby uruchomic MySql`a. Sciagnalem z sieci PHPTriad 2.2.1. Zastosowalem sie do opisow konfiguracji Apache`a i niby wszystko jest ok. Sprawdzilem kilka skryptow php i wszystko dziala. Ale problem pojawia sie w MySql. Uruchamiam WinMySqlAdmin i zapala sie zielone swiatlo - czyli wszystko jest niby w porzadku. Nie wiem czemu w ramce MyODBC mam wpisane "Not found" pomimo iz pobralem te dll`e ze strony mysql`a i zainstalowalem. Gdy uruchamiam MySql Manager to nie moge w zaden sposob rozpoczac pracy - nie da sie polaczyc z serwerem, wciaz pojawia sie napis: "Error connecting to server MySQL...(Can`t connect to MySQL server on `localhost` (10061)). No i co teraz moge zrobic? Sciagnalem nawet ze strony mysql`a dwie "nakladki": "MySql Control Center" i "MySql Administrator" bo chcialbym troszke z tym poprobowac, ale nie moge!
Prosze o pomoc - szukalem w Internecie roznych poradnikow konfiguracji MySql`a, ale wszedzie jest napisane: "To bardzo proste, zrob tylko to,to i to...i bedzie dzialac". Ja to wszystko zrobilem i nadal nic z tego.
Jesli ktos moze mi pomoc bede bardzo wdzieczny. Z gory dziekuje!
Koshin
13.04.2004, 16:32:18
a sprawdzales czy ci phpmyadmin dziala? tam w konfiguracji jedynie z tego co pamietam podaje sie sciezke do phpmyadmin, haslo i login i juz powinien byc dostep.
mozliwe ze nie sa ustawione dostepy do serwera, winphpmyadmin pokazuje tylko stan serwera, i widac ze dziala, ale widocznie tamte programy, maja jakis problem. ewentualnie sprawdz foxserv (pakiet apache+php+mysql) i zobacz czy bedzie to samo.
qazy
13.04.2004, 17:21:11
w phpmyadmin pojawia sie to samo:
"Blad
MySQL zwrócił komunikat:
Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)"
A co do foxserv to nie bardzo wiem o co chodzi - jakbys mogl to wytlumaczy bede wdzieczny.
Koshin
14.04.2004, 14:33:16
foxserv to to samo co phptriad (a przynajmniej mi sie tak wydaje, bo nie uzywalem phptriad)
no ale w skrocie, to po prostu w pelni skonfigurowany zestaw php+apache+mysql (jest tam jeszcze perl, python i jakies drobiazgi)
instalujesz to to i dziala wszystko .. uzywam tego od wersji 1.0 a teraz jest 3.cos tam ....
www.foxserv.net
a wracajac do twojego problemu, moze mysql zostal uruchomiony na innym niz zwykle porcie? trudno mi powiedizec, nie uzywalem phptriad.
scanner
14.04.2004, 14:53:35
Osobiście nigdy nie korzystałem z MyODBC i nie musiałem sciągac żadnych dlli.
Proponuję usunąć PHPTriad i zainstaloewąc wszystko ręcznie - zajmie to nie więcej niż pół godziny a da dużą satysfakcję. Przepis jak to zrobić opublikowałem
tutaj.
voytek_nobody
24.06.2004, 15:43:10
proponuje Krasnal serv. na nim powinno wszystko chodzic bez zarzutof. Sam go uzywam Polecam a znajdziesz go na
http://www.pablo.prv.pl/ w dziale
DOWNLOAD ----> INNE
Pozdrawiam nobody:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.