Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: htaccess a kończący slash
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
MalyKazio
Witam,

Chciałem zmienić format linków na stronie. Mam taką regułę:
RewriteRule ^osoba/(.*)/(.*)/?$ index.php?modul=Ranking&file=osoba&osoba=$1 [NC,L]

Działa mi dla takiego czegoś:
domena.com/2324/imie-i-nazwisko
Natomiast po wpisaniu
domena.com/2324/imie-i-nazwisko/
zachowuje się jakby nie był przekazywany nr osoby (tu 2324)
Neo
Kod
RewriteRule ^osoba/([^/]+)/([^/]+)/?$ index.php?modul=Ranking&file=osoba&osoba=$1 [NC,L]
MalyKazio
Dzięki wielkie! Działa.
A możesz mi wyjaśnić, dlaczego Twoja wersja działa a moja nie chciała?
Zgodnie z dokumentacją wychodzi na to, że w nawiasach, jako argumenty może być wszystko poza slashem, tak?
thek
Jemu działa to za względu na obecność na końcu
/?$
co oznacza, że slash może, ale nie musi wystąpić na samym końcu. Cała zagadka... Sam sprawdź co oznacza zastosowanie znaku zapytania a zobaczysz smile.gif
@bottom: mój błąd... Nie zwróciłem dokładniejszej uwagi.
MalyKazio
A sam sprawdź pierwszy post. Jak widzisz w obu przypadkach występuje /?$ a jednak w pierwszym nie działało tak, jak tego oczekiwałem. Tak więc Twoja teoria pada i nie chodzi o znak zapytania na końcu, lecz o coś innego (slash'e w środku)
thek
Weź swoją wersję i walnij var_dump($_GET) a Cię olśni. Używanie (.*) w większości przypadków jest dobrym rozwiązaniem, ale nadużywanie czasem nie popłaca. Nie wierzysz? To zmień regułę swoją minimalnie do postaci bardziej sensownej, bo wskazującej, że pierwszy parametr to tak naprawdę id liczbowe:
RewriteRule ^osoba/([0-9]+)/(.*)/?$ index.php?modul=Ranking&file=osoba&osoba=$1 [NC,L]
Teraz owy końcowy slash nie będzie miał wpływu na zmienną $_GET. Czemu tak jest? To wina tak naprawdę ogromnej zachłanności (.*) . Sprawiło to, że cały link został uznany za pierwszy parametr i nie podzieliło go na dwie części. Właściwie to podzieliło, ale w nieoczekiwany dla Ciebie sposób, który zaraz wyjaśnię.
(.*) szuka zawsze najszerszego możliwego pasującego wzorca. Po braku końcowego / wzorzec podzielił adres na
$1 = 2324
$2 = imie-i-nazwisko
Ale gdy / na końcu dostał to:
$1 = 2324/imie-i-nazwisko
$2 = ciąg pusty
i dla drugiego przypadku na końcu / nie istniał. "Zjadło" go jako "rozdzielacz" pomiędzy dwoma (.*), czyli nieszczęsny slash, który obwiniałeś niesłusznie. Całość więc pasowała do wzorca smile.gif
Oznaczę mocno co Twoja reguła uznała za slash pomiędzy (.*):
2324/imie-i-nazwisko/
To nie problem slasha w środku reguły, ale zachłanności (.*) i niestety trzeba zwracać uwagę kiedy się tego używa. Weź przykładowo na swojej starej regule przetestuj: domena.com/2324/imie-i-nazwisko/kolejny-fake/by/pokazac/sedno/problemu smile.gif Też podzieli źle i zdziwisz się co znajdziesz jako $1 smile.gif
MalyKazio
Ale w dalszym ciągu nie był problemem brak /?$ na końcu, lecz błędna (nieodpowiednia do sytuacji) zawartość nawiasów - szczególnie pierwszego winksmiley.jpg
Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za szersze objaśnienie problemu. Niestety htaccess, mod_rewrite i wyrażenia regularne do dla mnie czarna magia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.