Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Dobry tutorial
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
aso824
Witam,
Po długich poszukiwaniach jako framework wybrałem sobie Symfony. Najbardziej chyba mi odpowiada jako styl (dodam, że w życiu FW nie używałem na dłużej).
Tylko gdzie znaleźć dobry tutorial dla tego frameworka? Pomijam Jobeet, bo to jest prowadzenie za rączkę i niezbyt coś zrozumiałem. Znalazłem jakiś prosty tutorial na oficjalnej stronie Symfony dla Webloga, ale opiera się na sf-sandbox, który mnie denerwuje (jak mam się potem nauczyć normalnie pisać?). No i używa Propela - swoją drogą, co jest lepsze?

W oko wpadł mi jeszcze ZF, ale czy to dobry FW do nauki (PHP już umiem po japońsku, czyli jako-tako)?
destroyerr
Zakładam, że chodzi Ci o symfony (czyli 1.*). To co jest dostępne na stronie jest najbardziej wartościowe, wątpię żebyś znalazł cokolwiek innego i w dodatku lepszego. Ciężko będzie znaleźć Ci lepszą dokumentację. Przeczytaj wszystko co jest na stronie lub co jest Ci potrzebne - jeśli Ci się nie chce to to olej.
Nie zadawaj pytań: który ORM wybrać? który framework wybrać? Nie dostaniesz takiej odpowiedzi jakiej chcesz. Poza tym takie tematy już były, ciężko będzie znaleźć kolejne sensowne argumenty w tej dyskusji.
aso824
Po prostu się zastanawiam, czy się "katować" z Symfony tylko po to, aby niezbyt umieć tego używać.
Czy ogólnie FW jest dobrą rzeczą dla osoby, która od czasu do czasu programuje i robi tak z 2-3 projekty na rok? Na razie nie mam do wykonania skomplikowanych witryn, tylko 2/3 wymagają logowania i zintegrowanego forum, a wszystkie bazy danych. Z jednej strony - mógłbym wyklepać kod w PHP z błędami, lecz robię błędy i ktoś inny w życiu tego kodu nie odczyta. Z drugiej - mogę miesiąc się uczyć jakiegoś frameworka, i pewnie i tak nigdy go nie opanuję w pełni. PHP znam w średnim stopniu. Czy jest sens nauki ORM?

EDIT: A takie pytanko, co lepiej używać? Propel czy Doctrine? Bo w tutorialach większość się opiera na Propelu, a domyślnie mam Doctrine. Zupełnie się gubię sad.gif
Gribo
Propel czy Doctrine. Moim zdaniem jeśli masz zamiar uczyć się wszystkiego od podstaw to wybierz Doctrine. Powód bardzo prosty w sf 2 będzie on na 100% wspierany, poza tym jest on ostatnio faworyzowany przez twórców symfony, przez co jest bardziej rozwijany niż propel.
destroyerr
W Symfony 2 owszem będzie Doctrine, ale również w wersji drugiej i jest to zupełnie inny ORM od tego w wersji pierwszej więc to w ogóle nijak ma się do siebie. Teraz to Propel jest bardziej rozwijany niż Doctrine.
quality
Popatrz sobie na ksiazkePHP5. Programowanie z wykorzystaniem Symfony, CakePHP, Zend Framework.

Sa opisane fajnie wszystkie 3 frameworki, ale najbardziej autor skupil sie na Symfony.

Ksiazka jest opisana na konkretnym przykladzie projektu i jest bardzo zrozumiala, wiec nie powinienes miec problemu smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.