Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie wiekszych stron
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kondziop
Stworzylem jush pare powazniejszych stron internetowych, ale teraz chcialbym wziasc sie za projekt nieco powazniejszy. Chodzi mi o jakis wiekszy wortal.
Problem jest taki, ze zupelnie nie wiem, jak sie do tego zabrac od strony projektowej. Dokladnie - jak projektowac skrypty, zaleznosci miedzy nimi, itd.

I moje pytanie:
Gdzie moglbym poczytac o tworzeniu takich projektow, albo obejrzec darmowe serwisy?

Z gory ogromne dzieki za pomoc,
kondzio;P
kurtz
Cytat
Problem jest taki, ze zupelnie nie wiem, jak sie do tego zabrac od strony projektowej.
tak samo jak przy kazdym innym rozwiazaniu - ja zaczynam od kartki papieru i spaceru. na niej rysujesz sobie np podatowe zaelznosci czy strukture bazy. pozniej jeszcze wieksza kartka albo dluzszy spacer i metody/ funkcje/ procedury. gdzies w miedzy czasie musi powstac zwarta dokumentacja (nie znosze zmian projektu podczas jego realizacji i unikam tego jak ognia). ostatni etap czyli implemtnacja rozwiazan czy powstawania elmentow (grafika, szablony bloczkow etc) to juz tylko czas zabiera :)
Cytat
Dokladnie - jak projektowac skrypty, zaleznosci miedzy nimi, itd.
dobrze, logicznie, myslac o przyszlosc..

heh to bardzo otwarte pytanie wiec nie spodziewaj sie zadnej odpowiedzi ;)

Cytat
Gdzie moglbym poczytac o tworzeniu takich projektow, albo obejrzec darmowe serwisy?
gdzie? hmm przy piwie gdy jedne drugiemu narzeka jakie to mial "jazdy" ostatnio. czasem na ircu, czasem na mailach. w internecie to szczerze nie widzialem zeby ktos pisal o drodze implemnetacji w szczegolowszym rozbiciu niz 10 krokow.

ps
prosze nie naduzywaj slowa "wortal". to jakby na opla mowic formula tylko dlatego ze jest np czerwony :) o wiele lepiej czasem powiedziec duzy serwis tematyczny. do wortalu to czasem daleka droga (rowniez finansowania :)
kondziop
ok - spox. Troszke za bardzo protekcjonalnie.
Ale moze troche malo precyzyjnie zadalem pytanie...
A wiec:
Mam bardzo precyzyjny obraz serwisu, wiem jak chce zeby wygladal. Mam to nawet na papierze:) Ale nie mam doswiadczenia. I dokladnie tak jak ty nie chce zmieniac zalozen PROJEKTOWYCH juz w trakcie pracy nad kodem.
Dlatego tez pytam ludzi, ktorzy juz cos takiego robili.

Chodzi mi np o to, czy moze to wygladac np tak:
Cytat
w pliku glownym jest definicja tabeli i w zaleznosci od wartosci jakichs tam zmiennych wypelniane sa kolejne komorki (metoda include- z innych plikow). Np Menu byloby stale, ale tresc by sie zmieniala.

Czy np tak jak to jest w webhelp.pl:
Cytat
Kazdy dzial to inny plik php, zawierajacy tylko to samo menu

Moglibyscie przedyskutowac tutaj jakies podejscia. Czego napewno unikac? Co madrego wymysliliscie projektujac swoje stronki. O to mi chodzi.

Bede wdzieczny jak mi pomozecie. Bo zaoszczedzi mi to duzo czasu i energii, a o to przeciez chodzi na forum:)

Z gory dzieki,
kondzio;P

ps. Myslalem ze wortal to po prostu rozbudowany serwis tematyczny - niezaleznie od sponsorow czy wlascicieli. Jezeli rzeczywiscie jestem w tak glebokim bledzie to napisz prosze czym jest wortal wg ciebie:)
kurtz
Cytat
Chodzi mi np o to, czy moze to wygladac np tak:
Cytat
w pliku glownym jest definicja tabeli i w zaleznosci od wartosci jakichs tam zmiennych wypelniane sa kolejne komorki (metoda include- z innych plikow). Np Menu byloby stale, ale tresc by sie zmieniala.

osobiscie preferuje ta metode - mamy wtedy porzadek jesli chodzi elmenty serwisu - dlugosc kodu wzrasta ale
1) istnieje latwa mozliwosc rozbudowy - nie trzeba sprawdzac sciezek etc.
2) usuniecie dzialu nie sprawia problemow
3) latwiej (wg mnie) cachowac tego typu rozwiazania
Cytat
ps. Myslalem ze wortal to po prostu rozbudowany serwis tematyczny - niezaleznie od sponsorow czy wlascicieli. Jezeli rzeczywiscie jestem w tak glebokim bledzie to napisz prosze czym jest wortal wg ciebie:)
wlasciciele i sponsorzy to rzeczywisice nie tworza wortalu. chodzilo mi raczej o to ze ostatnio panuje moda - kazdy serwis to albo wortal albo portal. jakby juz inne nazwy nie istnialy.
kondziop
dzieki...
powoli zabieram sie do pracy:)
kurtz
Cytat
dzieki...
powoli zabieram sie do pracy:)
powodzenia :)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.