Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] propel:data-load
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Capellini
1. Siema.
2. Zrobiłem sobie dane w fixtures.
3. Chciałem je załadować takim poleceniem:
Kod
symfony propel:data-load

4. Dostałem błąd:
Kod
SQLSTATE[HY000]: General error: 1193 Unknown system variable 'NAMES'

5. Dzięki za pomoc.
Crozin
1) Pokaż strukturę bazy (schema.yml)
2) Pokaż ładowane dane (fixtures.yml)
3) Escape-ujesz nazwy kolumn/tabel w bazie danych (Propel chyba wymaga ustawienia w swojej konf. takiego parametru)
Capellini
Problem rozwiązany.

1. Czym się różni moduł utworzony w taki sposób:
Kod
symfony generate:module

od takiego:
Kod
symfony propel:generate-module

2. Chcę, żeby moją stroną główną było "abc/index", więc w frontend/routing.yml wpisałem:
Kod
homepage:
  url: /
  param: {module: abc, action: index}

Nadal jak wchodzę na stronę główną to widzę stronę default_index. Co jest nie tak?
Crozin
1) Pierwsze tworzy Ci puste pliki (kontroler modułu, plik szablonu głównej akcji, testy), drugie tworzy Ci cały moduł z CURDem dla danego modelu.
2) Wyczyść cache?
Capellini
3. Mam szablon aplikacji i mam szablon akcji. Chciałbym żeby w menu, które jest w szablonie aplikacji, było zaznaczone, na jakiej stronie użytkownik się znajduje. Żeby to zrobić, muszę chyba wysłać jakąś zmienną z modułu do szablonu aplikacji. Jak to rozwiązać?
4. Testy:
a) Jak często piszecie testy jednostkowe? Po każdej napisanej funkcji, metodzie, klasie?
b ) Jak często piszecie testy funkcjonalne? Po każdej dodanej funkcji?
destroyerr
Problem z menu możesz rozwiązać np. z pomocą komponentu. Najważniejsze jest to w jaki sposób budujesz linki w tym menu. Metody, które mogą Ci się przydać: sfContext::getModuleName(), sfContext::getActionName(), sfComponent::getModuleName(), sfComponent::getActionName(), sfPatternRouting::getCurrentRouteName(). To chyba Ci wystarczy.

Jeśli chodzi o testy to jest to problem, którego nie da się opisać w jednym poście. Nie wiem czemu, ale na tym forum temat testów jest chyba omijany szerokim łukiem. Musisz sam do tego dojść czytając książki i artykuły na ten temat - zresztą jak z całym programowaniem.
Capellini
Cytat(destroyerr @ 30.05.2010, 16:39:50 ) *
Jeśli chodzi o testy to jest to problem, którego nie da się opisać w jednym poście. Nie wiem czemu, ale na tym forum temat testów jest chyba omijany szerokim łukiem. Musisz sam do tego dojść czytając książki i artykuły na ten temat - zresztą jak z całym programowaniem.

1. Mam pierwszy raz do czynienia z testami jednostkowymi.
2. Dotąd, kiedy pojawiał się błąd, to po prostu sprawdzałem co jest w jakichś zmiennych pisząc w kodzie na przykład:
  1. var_dump($array);

3. Co robi się w takiej sytuacji:
a) Macie błąd w funkcji f().
cool.gif Piszecie test jednostkowy do tej funkcji, który wygląda na przykład tak:
  1. $t->is(f('abc'), 'cba');

c) Funkcja f() wygląda na przykład tak:
  1. f($s)
  2. {
  3. $tmp = ...;
  4. ...
  5. // tutaj
  6. ...
  7. }

d) W miejscu, gdzie napisałem 'tutaj' chcę sprawdzić wartość zmiennej $tmp.
e) Czy można wpisać coś w miejsce 'tutaj', żeby jak później będę testował to, wpisując:
Kod
symfony test:unit fTest

... to żeby wypisało mi wartość tej zmiennej?
4. Wiem, że jest diag(), którym można coś wypisać, ale ja bym chciał wypisać to będąc wewnątrz funkcji f().
destroyerr
W takim razie Ty szukasz debugowania a nie testów jednostkowych. Testy jednostkowe działają inaczej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.