Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX] Upload, pasek postepu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
no_face
Witajcie, chcialbym stworzyc upload wraz z paskiem postepu. Do tego chcialbym posluzyc sie rozwiazaniem bez apc i tych swiezosci wprowadzonych w ostatnich wersjach php, chociazby ze wzgledu na brak mozliwosci konfiguracji servera.

Majac na uwadze wszystkie przedstawione niedogodnosci jestem ciekaw czy uda mi sie cos takiego wykonac. Zaczelem testowac pewne nietypowe rozwiazanie z mizernym rezultatem z czego zrodzilo sie pytanie.

Czy jest mozliwosc sprawdzenia wielkosci uploadowanego pliku, ktory jeszcze nie zostal w calosci wyslany na server?
erix
Cytat
Czy jest mozliwosc sprawdzenia wielkosci uploadowanego pliku, ktory jeszcze nie zostal w calosci wyslany na server?

W Firefoksie tak. Ale z tego, co ostatnio sprawdzałem, to tylko w Fx-ie. W Webkicie być może.

Nie wiem - póki co - jak się będzie prezentowała sytuacja jeśli chodzi o technologie, które się obracają wokół HTML5, ale te ciekawsze są dostępne, niestety, tylko w Firefoksie i być może w jakichś nightly Chromium.

Cytat
Majac na uwadze wszystkie przedstawione niedogodnosci jestem ciekaw czy uda mi sie cos takiego wykonac. Zaczelem testowac pewne nietypowe rozwiazanie z mizernym rezultatem z czego zrodzilo sie pytanie.

Pozostaje tylko jakaś aplikacja po stronie klienta - albo w Javie, albo we Flashu. Najpopularniejszy jest SWFUpload, potem Uploadify, ale ten drugi ma niezłą sieczkę jeśli chodzi o javascriptowe API. Sugerowałbym użycie SWFUpload, choćby ze względu na jego możliwości.

Niestety, oba rozwiązania mają wadę - wymagają aktywnego Flasha.

Cytat
Witajcie, chcialbym stworzyc upload wraz z paskiem postepu. Do tego chcialbym posluzyc sie rozwiazaniem bez apc i tych swiezosci wprowadzonych w ostatnich wersjach php, chociazby ze wzgledu na brak mozliwosci konfiguracji servera.

Jeśli masz dostęp do Perla (a w większości hostingów jest), zrealizuj upload z wykorzystaniem gotowego skryptu w Perlu, potem przekierowuj na skrypt PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.