Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Wysokość matki zależna od dziecka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evolucja
Od godziny się męcze i nie umiem sobie z tym poradzić. Problem leży chyba po stronie ogólnego pozycjonowania tych elementów nawigacji...
Strona: http://evolucja.eu/test1/
chodz o to aby element '_calnavigationbar' przybierał wysokość najwyższego z jego podelementów. A już bajecznie by było gdyby wysokość wszystkich podelementów wraz z głównym '_calnavigationbar' zależała od wysokości najwyższego z zawartych. To znaczy, że w obecnym przypadku wszystkie te elementy rozciągnęły by się do wysokości tekstu 'siąc' po lewej stronie.

Jak to ugryźć?

No i tak przy okazji czy ogólnie cały kod strony jest jakoś zjadliwy?
tehaha
nadaj mu float:left i width, oraz zdefiniuj width, dla wszystkich elementów z atrybutem float, a dla przejrzystości kodu rób wcięcia każdy element znajdujący się wewnątrz innego -> + tab
varez
dlaczego miesiac w lewo jest jakos "wyrozniony" poprzez tekst na dwie linijki?
mi to smierdzi zepsutym html-em w ogole,
no a jak mozesz sie zabierac za css, jak masz html zły?
validator pluje bledami, napraw, potem sie martw o css
pedro84
Cytat(evolucja @ 5.06.2010, 23:57:14 ) *
No i tak przy okazji czy ogólnie cały kod strony jest jakoś zjadliwy?

Jest, ale walidator to się chyba nim struje smile.gif

1. Meta tagi. Mały litery, tagi zamykamy.
2. To nie jest strict!
3. <br>? Jak już coś to <br />, ale tylko do załamania linii w tekście
4. Coś Ty tyle tych divów nawalił w tym _maincontent?
evolucja
#tehaha
Działa tak jak powinno. To znaczy rozciąga się jeśli chodźby jeden div będzie mieć wyższą szerokość niż inne. Rozciąganie automatyczne reszty sobie darowałem, bo z tego co czytałem sporo z tym kłopotu jest.

#varez
To tylko dla testu zrobiłem. Generalnie chodziło mi o to, abym np. w przypadku gdy zwiększę czcionkę dla tych napisów, nie musiał zwiększać także wysokości matki.

#pedro84
1. Poprawione
2. Dlaczego nie jest? Jakiś konkret bym prosił...
3. Tak, wiem, że <br />. Jakoś tak na szybko napisałem a potem po kopiuj-wklej tak zostało. Z tym TYLKO to chyba nie zawsze tylko... czasami prościej jednego bra dać niż bawić się w jakieś paragrafy czy coś. A chyba aż tak nie jest to zły nawyk nie?
4. A widzisz inny sposób zrobienia takiej nawigacji? Jeśli tak to z chęcią posłucham, mi też się to rozwiazanie nie podoba.

smile.gif

Obecna wersja: http://evolucja.eu/test1/
  1. This document was successfully checked as XHTML 1.0 Strict!
pedro84
1. Od razu lepiej
2. Choćby stosowanie <br /> do uzyskania odstępu... Walidator Ci tego nie wypluje, ale to nie jest semantyczny kod.
3. Zły nie. Ten nawyk jest mega-tragiczny smile.gif
4. Pewnie. To powinno być zrobione na liście.

Pamiętaj, walidator to nie wszystko smile.gif
evolucja
Zrobiłem na liście: http://evolucja.eu/test1/
czy tak jest lepiej i poprawniej?

To pozycjonowanie chyba nie jest jakieś najlepsze, bo w kodzie aby 'miesiąc >>' był drugi muszę go dać przez 'tydzień >'. No i teraz nie wiem czemu '< dzisiaj>' pozycjonuje się wyżej niż reszta. Jakieś solucje?

A niby co jeszcze będzie mi sprawdzać poprawność kodu jak nie walidator? smile.gif
pedro84
Poprawniej smile.gif Czemu? Bo ma nadane float:right;. Tak to działa.

Wiesz, to nie jest kwestia "co Ci będzie sprawdzać kod", ale kwestia jego semantyki, poprawnego użycia tagów, etc. Jakkolwiek, teraz jest o wiele lepiej.
evolucja
No to się cieszę. Powiedz tylko co z tym '< dzisiaj >' zrobić smile.gif

Rozumiem, fakt faktem jest, że aby robić wszystko poprawnie trzeba spędzić nad tym kilkakrotnie więcej czasu. Mówię tutaj o ludziach którzy nie posługują się wszystkimi standardami biegle.. Taka niby głupota, a od wczoraj dobre 4 godziny na to straciłem wacko.gif
pedro84
Sorry, zapomniałem o tym.

Proste, każdy element ma nadany float, a "dzisiaj" nie ma, dlatego tak Ci troszkę w gore "skacze". Rozwiązanie? Kilka:
1. Możesz mu nadać float left + nadać szerokość + wyśrodkować tekst.
2. Możesz nadać mu mały margines
3. Możesz nadać mu position:relative + top:3px;

smile.gif
evolucja
Wybrałem 3 smile.gif

http://evolucja.eu/kal/graficzne2/

I teraz gdybyście wy mieli odwzorować samą część główną kalendarza, to użylibyście po prostu tabelek czy divów? Bo ja na początku zrobiłem w połączeniu tabel i divów ale to chyba nie jest najlepsze wyjście.. Proszę o jakąś wskazówkę smile.gif
pedro84
Cytat(evolucja @ 6.06.2010, 18:47:04 ) *
I teraz gdybyście wy mieli odwzorować samą część główną kalendarza, to użylibyście po prostu tabelek czy divów? Bo ja na początku zrobiłem w połączeniu tabel i divów ale to chyba nie jest najlepsze wyjście.. Proszę o jakąś wskazówkę smile.gif

Kalendarz? Lista nieuporządkowana smile.gif Zagoogluj sobie => CSS calendar
evolucja
Generalnie nie wiedzialem jak zastosować te listy w moim przypadku. Wszystkie przyklady byly bowiem przedstawione za pomocą 'kostek' kalendarza.

Pobawilem się jednak dwie godzinki i wyszlo mi coś takiego: http://evolucja.eu/test1/

Jest to zjadliwe? smile.gif
tehaha
no na pewno jest o wiele lepiej, niż było na początku, aczkolwiek jeżeli to ma być kalendarz na zasadzie takiej tabeli jak przedstawiłeś, a nie zwykły kalendarz to bardziej nada się tutaj tabela <table>
phpion
Cytat(evolucja @ 6.06.2010, 16:34:17 ) *
Zrobiłem na liście: http://evolucja.eu/test1/
czy tak jest lepiej i poprawniej?

Według mnie przesadziłeś. Lista pasuje tutaj jak świni kamizela. To co chcesz uzyskać to ewidentnie dane tabelaryczne więc wypadałoby zastosować starą poczciwą tabelę, a nie na siłę pakować wszystko w listę.
evolucja
A czym się różni zwykly kalendarz od tego mojego? Tam dodatkowo w te rubryki będą wprowadzane informacje i zaplanowane spotkania. Generalnie wolalbym już zostać na tych divach w polączeniu z listami(gdyż jest to po prostu gotowe) niż znowu się na tabelki przenosić.

#phpion
Serio przesadzone? Chyba nawet ciekawiej i prościej kod wygląda niż na tabelkach smile.gif
tehaha
no nie wiem czy wygląda prościej, poza tym na razie tam danych nie ma, dodatkowo możesz mieć problem, jak do jednej komórki wrzucisz więcej danych to się może reszta porozsuwać poza tym jak masz tabelę i jedna komórka będzie większa to inne się dostosują, a lista się rowali
phpion
Cytat(evolucja @ 7.06.2010, 12:18:57 ) *
A czym się różni zwykly kalendarz od tego mojego?

No właśnie sęk w tym, że niczym.
zegarek84
#phpion
Serio przesadzone? Chyba nawet ciekawiej i prościej kod wygląda niż na tabelkach smile.gif

a czy nie jest tak, że skoro dane tabelaryczne to sztuka dla sztuki??
Układanie elementów jak komórki tabel - można zasymulować tabele innymi elementami przy pomocy CSS - ale znowu nie przesadzajmy skoro końcowy efekt to tabela o.0
pedro84
A czym się różni zwykly kalendarz od tego mojego? Tam dodatkowo w te rubryki będą wprowadzane informacje i zaplanowane spotkania. Generalnie wolalbym już zostać na tych divach w polączeniu z listami(gdyż jest to po prostu gotowe) niż znowu się na tabelki przenosić.

Jak uważasz, aczkolwiek w tym konkretnym przypadku lepiej pasują tabele. Dlaczego? Bo ten kalendarz raczej przedstawia dane tabelaryczne.

Cytat(phpion @ 7.06.2010, 12:36:42 ) *
No właśnie sęk w tym, że niczym.

Jak to "niczym"? No przecież tu są ewidentnie dane stricte tabelaryczne, a kalendarz - ale taki typowy - to raczej lista (choć ktoś kto będzie chciał wciśnie go w listę).

Reasumując, zamień tę listę na tabelę, unikniesz ewentualnych problemów później.

phpion
Cytat(pedro84 @ 7.06.2010, 20:16:04 ) *
Jak to "niczym"? No przecież tu są ewidentnie dane stricte tabelaryczne, a kalendarz - ale taki typowy - to raczej lista (choć ktoś kto będzie chciał wciśnie go w listę).

Moim zdaniem kalendarz to też tabela. Możesz wyodrębnić w nim pojedyncze komórki (dni), które zawarte są w osobnych wierszach (tygodnie). Możesz też wyodrębnić nagłówek tabeli (nazwy dni tygodnia) oraz podpis (w HTML <caption>, czyli np. "Czerwiec 2010"). Jak dla mnie jest to ewidentna tabela, nie lista.
pedro84
Cytat(phpion @ 8.06.2010, 08:23:20 ) *
Moim zdaniem kalendarz to też tabela. Możesz wyodrębnić w nim pojedyncze komórki (dni), które zawarte są w osobnych wierszach (tygodnie). Możesz też wyodrębnić nagłówek tabeli (nazwy dni tygodnia) oraz podpis (w HTML <caption>, czyli np. "Czerwiec 2010"). Jak dla mnie jest to ewidentna tabela, nie lista.

Moim zdaniem...masz rację. Ale jeśli masz tylko i wyłącznie dni (bez nagłówków i podpisów) to skłoniłbym się raczej ku liście. To wszystko jest dość płynne. Jakkolwiek, oboje mamy rację smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.