Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][MySQL][PHP]Funkca Czasu(timestamp) gdzie data = akcja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Soulast
Nie wiem do końca czy jest to wykonalne ciągle się uczę php a jest tego masa więc zapytuje się was rodaków o pomoc.

To tylko przykład

Chcę zrobić działanie typu: mam w tabeli sql zapisany czas ukończenia turnieju 20:30/21/06/2010, po wyczytaniu w jakiś sposób tej daty pragnę aby funkcja przechodziła do innej funkcji np dodania zwycięzcy turnieju do innej tabeli.

pedro84
Wykonujesz normalne zapytanie, potem sprawdzasz ifem czy zostało wykonane poprawnie, jeśli tak, to jedziesz z następnym.

Eee....w złym temacie odpowiedziałem...

@autor: Napisz po ludzku o co Ci chodzi.
wookieb
W mysqlu masz eventy.
Do php jest cron.
Tylko nie opisałeś o co Ci chodzi z "po wyczytaniu w jakiś sposób tej daty"
Soulast
Nie wiem czy dam rade prościej:D

Tworze turniej dodając dane do tabeli turniej wraz z datą końca turnieju i w skrócie mówiąc chce aby automatycznie po danej dacie turniej był zakończony a dane zwycięzcy przeszły do jakiejś tabeli.

Mój przykładowy kod do którego doszedłem to

$turniej = mysql_query("SELECT `id`,DATE_FORMAT(DATE_ADD(`openTimestamp`, INTERVAL 0 HOUR), '%m.%d.%y') from turniej");
$turniej = mysql_fetch_array($turniej);

if( ($openTimestamp < gmdate('Y-m-d 00:00:00')) <--miało by sprawdzić czy data z tabeli turnieju jest taka sama jak aktualna jeśli tak to następuje funkcja dodania zwycięzcy turnieju do jakiejś tam tabeli drużyn coś ala

$druzyna = mysql_query("INSERT INTO druzyna cos tam cos tam)

w skrócie wyczytujemy datę z tabeli następnie ją sprawdzamy i wrzucamy dane do jakiejś tam tabeli
wookieb
Czyli tak jak mówiliśmy. Eventy albo cron i za każdym razem byś sprawdzał któremu turniejowi minął czas końcowy no i wtedy wiadomo.

Jeżeli chodzi o eventy mysqlowe to możesz je ustawić na działanie cykliczne (co sekunde nawet) albo o określonej godzinie (zapraszam do dokumentacji) - wymagany mysql 5.1

Co do crona to odpalasz go co minutę. W skrypcie php robisz sobie
  1. sleep(1);
  2. sprawdz_turnieje();
  3. sleep(1);

Itd. Oczywiście możesz to ładnie opakować w pętle czy jak tam chcesz. Ale zasadę działania mam nadzieję kumasz smile.gif
Soulast
Co do Crona to będzie działać również ze starszą wersją mysql??

Oraz dziękuje za pomoc właśnie tego szukałem;)
wookieb
Tak cron jest uniwersalny niezależny od mysql.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.