Przy wkladaniu uzytkownika do bazy losuje 20 znakowy ciag liczb i liter i umieszczam go w komorce tabeli id_unique:
$charset = array('a','b','c','d','e','f','g','h','i','j','k','l','m','n','o','p','r','s','t','u','w','y','z','0','1','2','3','4','5','6','7','8','9'); $id_unique = ""; for ($i=0; $i<20; $i++) { $id_unique = $id_unique.$charset[$random]; }
ten id_unique musi byc unikalny i nie moze sie powtarzac, wiem ze jest bardzo male prawdopodobienstwo ze wylosuje taki sam ciag znakow ale jednak takie prwdopodobienstwo jest. A ja musze dac zabezpieczenie. Musze sparwdzic czy w tabeli w bazie jest juz taki id_unique ktory wlasnie zostal wylosowany i jezeli jest to wylosowac kolejny. Nie mialabym problemu gdybym miala to zrobic tylko raz. Sprawdzilabym to prosty ifem i jezeli juz taki by instnial wygenerowalbym kolejny $id_unique. Ale co gdyby po raz 2 wylosowal sie taki ktory juz istenieje w bazie. Wszytsko musialabym powtorzyc od poczatku. Chcialabym to jakas zapetlic ale nie mam juz zadnego pomyslu, probowalam roznych petli jednak ciage laduje w slepym zaulku.. prosze o podpowiedz.. bede wdzieczna