Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Ułożenie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
evolucja
Obecnie mam tak:
  1. SELECT * FROM `types` WHERE `userid` = ".$obstawianie_wyniki['id']." ORDER BY `date` ASC

Jednak `date` to data dodania wpisu, a nie meczu. A chciałbym aby sortowało się wg. daty meczu.

Próbowałem tak:
  1. SELECT * FROM `types` WHERE `userid` = 17 ORDER BY (SELECT `date` FROM `matches` WHERE `id` = matchid) ASC

Tabela: matches
id date ateam bteam aresult bresult agroup bgroup type

Tabela: types
id userid matchid atype btype date points
lobopol
  1. SELECT * FROM 'types' INNER JOIN 'matches' ON 'types.matchid' = 'matches.id' WHERE 'types.userid' = 17 ORDER BY `matches.date` ASC
evolucja
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''types' INNER JOIN 'matches' ON 'types.matchid' = 'matches.id' WHERE 'types.user' at line 1

sad.gif
nospor
no bo nie: 'types'
a: `types`

analogicznie reszta. nie kopiuj bezmyslnie.

ps: choc nie analogicznie.
inne przyklady:
nie:'types.matchid'
a:types.matchid
evolucja
No to masz to swoje analogicznie.
  1. SELECT * FROM `types` INNER JOIN `matches` ON types.matchid = `matches.id` WHERE `types.userid` = ".$wyniczki['id']." ORDER BY `matches.date` ASC

Błąd ten sam..
nospor
widze nie potrafisz kojarzyc faktów....
`matches.id` - co to ma byc?
przeciez przyklad z kropką napisalem bez ``
matches.id
analogicznie reszta. tym razem pomysl 2 sekundy dluzej...
evolucja
Po co miałem myśleć, skoro nie wiem nad czym? Jedyne co mogłem zrobić to wypróbować wszystkie możliwe kombinacje. Gdybyś od razu powiedział coś w stylu 'gdy łączysz tabelę z polem to nie używasz apostrofów gdyż...' to bym załapał, a tak to wybacz smile.gif Dziękuję jednak za pomoc.
nospor
Cytat
Po co miałem myśleć, skoro nie wiem nad czym?
Podałem ci przykłady co na co masz zamienic. Taki "wzór". Miałeś jedynie analogicznie pozmieniać inne klocy układanki - nad tym właśnie miałeś pomyśleć. To napradę przy odrobinie pomyślunku nie jest trudne.

Cytat
Gdybyś od razu powiedział coś w stylu 'gdy łączysz tabelę z polem to nie używasz apostrofów gdyż...'
Gdybyś od razu zajrzał do manuala i zapoznał się z podstawami to by tych kilku ostatnich postów nie było smile.gif

Cytat
Dziękuję jednak za pomoc
Jednak proszę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.