Zdjęcie chcę zapisać na dysku używając do tego funkcji:
imagejpeg($minitaturka,$sciezka,85);
Gdzie $miniaturka jest już wynikowym zdjęciem, a zmienna $sciezka zawiera ścieżkę (względem położenia skryptu m.php) do której chcę zapisać plik.
I tu pojawia się problem, gdyż nie mogę zapisać zdjęcia w innej lokalizacji niż ta, z której zdjecie pobieram.
Przy próbie zapisania zdjęcia w innym katalogu (np. "miniatury" pojawia się błąd:
[11-Jun-2010 09:32:08] PHP Warning: imagejpeg() [<a href='function.imagejpeg'>function.imagejpeg</a>]: Unable to open 'miniatury/katalog/podkatalog/zdjecie.jpg' for writing: No such file or directory in /home/modelerc/public_html/modelerc/m.php on line 66
I teraz mam pytanie jak nadać uprawnienia skryptowi w taki sposób, aby możliwe było zapisanie wynikowego pliku w danej lokalizacji.
Czytałem trochę o możliwościach .htaccess, ale doczytałem sie tylko jak możliwe jest zablokowanie dostępu do danego katalogu, a ja bym chciał wiedzieć jakudostępnić folder dla skryptu. Czy da się to zrobić w .htaccess czy trzeba w inny sposób?
Dodam jeszcze, ze struktura katalogów i podkatalogów w mianiaturach jest dość skomplikwoana i chciałbym, zeby skrypt również (poza plikami) mógł tworzyć katalogi