Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] zapytanie mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maciasgta
Witam, Panowie mam takowy problemik, mianowicie mam taki if:
  1.  
  2. $zap2 = mysql_query("SELECT * FROM czesci WHERE id_pojazd='".$id_pojazd."'");
  3. $rek= mysql_fetch_array($zap2);
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8. if($money['pieniadze'] < '500'){
  9. blad('Niestety nie posiadasz wystarczającą ilość gotówki na swoim koncie aby kupić ten przedmiot!');
  10. }elseif($rek['id_czesc'] == '1'){
  11. blad('Twój motocykl posiada już tą część!');
  12. }else{
  13.  
  14. echo"suepr super super";
  15.  
  16. }
  17.  
  18.  

Problem polega na tym, że ten elseif źle działa. W tabeli czesci mam taką strukturę:
id, id_pojazd, nazwa, id_czesci.

I teraz gdy w bazie jest jakaś część o ID 4 a potem zakupie ID 5 a potem znów o ID 4 to ten if nie zadziała, skrypt sprawdza według największego rekordu z danym ID pojazdu.

Jak to rozwiązać aby brał wszystkie pod uwage a nie tylko ten najwyższy niby jest SELECT *

Z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Z poważaniem, maciasgta.
Wave
wklej poprawny kod.
maciasgta
Nie trudno się domyślić, że nad elseif jest IF winksmiley.jpg ale ok, proszę Cię bardzo

1. $zap2 = mysql_query("SELECT * FROM czesci WHERE id_pojazd='".$id_pojazd."'");
  2. $rek= mysql_fetch_array($zap2);
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7. if($money['pieniadze'] < '500'){
  8. blad('Niestety nie posiadasz wystarczaj?c? ilo?ć gotówki na swoim koncie aby kupić ten przedmiot!');
  9. }elseif($rek['id_czesc'] == '1'){
  10. blad('Twój motocykl posiada już t? czę?ć!');
  11. }else{
  12.  
  13. echo"suepr super super";
  14.  
  15. }
  16.  

Chodzi o to żeby brał pod uwage wszystkie rekordy a teraz sprawdza tylko ten o najwyższym ID.

nospor
Cytat
Nie trudno się domyślić, że nad elseif jest IF

Wiesz, nietrudno się domyslic, by pobierał wszystkie rekordy to musisz uzyc pętli. Masz o tym jak wol napisane w maualu przy mysql_fetch_array()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.