Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: javascript w zewnętrznym pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
duch4ever
Witam, to mój pierwszy post na forum. Dopiero poznaję JS i mam pewien problem do tej pory używałem w kodzie skryptu np

1. onMouseOver="document.getElementById('nav-kat').style.display= 'block';"

dodawałem do li i po najechaniu element o danym id dostawał określony styl css, chciałbym to oddzielić od kodu i zapisać do pliku.
Jak ta funkcja powinna wyglądać w pliku zaimportowanym do dokumentu? Wiem że lamerskie pytanie ale nie chce mi to działać.
I jaką książkę/kurs polecacie do JS i JQUERY? Dzięki za pomoc
skowron-line
Funkcja powinna wyglądać tak samo może coś źle zapisujesz w deklaracji inludowanego pliku.

A co do nauki jQuery to dokumentacja Ci powinna wystarczyć, oprócz tego w sieci jest mnóstwo tutków do jQuery.
duch4ever
Ale to odnosi się do miejsca w którym jest np div, kiedy wstawię to do pliku i załączę w head skąd funkcja wie po najechaniu na jaki element ma zmienić styl danego id?
Przypominam że jestem początkujący zupełnie.
skowron-line
Przenieś dołączanie pliku z JS na sam koniec dokumentu HTML
erix
~skoworn-online, nie bluźnij tongue.gif

DOMContentLoaded -> słowo-klucz
duch4ever
A można jaśniej? Mogę dostać zarys jakiś? Np po najechaniu na element A styl X otrzymuje element B. Teraz mam jeśli najadę myszką na TEN elemnt to element B otrzymuje styl X.
Nie wiem czy dobrze to tłumaczę, musi się to dać zrobić żeby nie było to w dokumencie html bezpośrednio.
erix
event binding?
duch4ever
Widzę że to bardziej skomplikowane niż myślałem. Sam do tego raczej nie dojdę zanim nie poznam dobrze JS. Może jquery jest jakaś prosta funkcja którą można to zrealizować? Byłbym wdzięczny za przykłady.
erix
Skoro pytasz, czy jest w jQuery i od razu stwierdzasz, że skomplikowane, to wcale nie szukałeś. Jest w jQuery. Ale gotowca nie będzie.
duch4ever
Wiem że nie będzie ale zanim się nauczę jquery minie jakiś czas a jak się nauczę to mi pomoc nie będzie potrzebna.. no trudno poszukam. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.