Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Margines, przy width 100%
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Watt
Witam,

Mam pytanie, ustawiłem szerokość diva na 100%, a dalej został margines kilkupixelowy, znalazłem rysunek, który odpowiada mojej sytuacji: http://yfrog.com/nezzzzzj . Jak zrobić, żeby ten div zajmował 100% strony (nie używając position absolute)?
kapuch
sproboj nadac body margines 0
  1. body { margin: 0px; }
krzysztof_kf
Dodaj do css

1.  
  2. body {
  3. margin: 0px;
  4. padding: 0px;
  5. }
Watt
Problem jest w tym, że koniecznie chce mieć to na divie nie na body.
kapuch
co chcesz miec na divie?
Przeciez body to calosc dokumentu!
Ale jak juz to sproboj z minusowym marginesem dla tego diva.
Watt
Jak zminusuje to utnie mi z prawej strony. Tak wiem, że całość dokumentu ale ja musze zastosować jakby dwa tła - do 1000 px wysokości pierwszy obrazek sie powtarza repeat-x, poniżej 1000 px wysokości inny obrazek repeat-y.
krzysztof_kf
Czemu nie chcesz zrobić tego za pomocą body
Watt
A da sie zrobić coś takiego - jeden obrazek powtarzać poziomo do 1000px a drugi pionowo po 1000 px?
krzysztof_kf
robisz dwa selektory o stałej szerokości np.

1.  
  2. #pierwszy {
  3. width: 1000px;
  4. background: url(obrazek.png) repeat-x;
  5. }
  6. #drugi {
  7. width: 1000px;
  8. background: url(obrazek.png) repeat-y;
  9. }
  10.  

Watt
Zle mnie zrozumiałeś, bo problem jest z tym, że to ma być do 1000px wysokości, nie szerokości spróbuje na rysunku to przedstawić
http://yfrog.com/9ezzzzzej - kolory reprezentują obrazki, które mają się powtarzać.

Pomaranczowo-zielony powtarza się z lewej do prawej, niebieski od góry do dołu.
kapuch
To wytnij to po calej wysokosci ale szerokosc 1-2px i zapisz jako gif, pozniej daj jakiegos diva z position:fixed; width:100% hegiht: 100%; i background: url(ten_obrazek.gif) repeat-x; i z-index: 0;
Pisze z palca, ale powinno byc ok.
Watt
Rozumiem, czyli inaczej sie nie da? Szkoda. Dziękuję za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.