Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Access]Czy logowanie w mod_rewrite jest bezpieczne?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ReBeLs513
Jak w tytule, czy logowanie przez accessa jest bezpieczne i jeśli skracanie linków nie jest dostępne, to czy można to zrobić np. w PHP?
!*!
Tak można to zrobić w PHP. Musiałbyś/ktoś napisać funkcję która rozbije (explode) z url wszytko co występuje po slashu i odpowiednio to obrobi wysyłając te dane dalej do skryptu.

Poza tym masz rozbieżność w pytaniu które zadałeś w tytule tematu, a tym w samym temacie.
kilas88
Nie mod_rewrite, który jest od przepisywania linków, lecz (jeśli mnie pamięć nie myli) mod_auth (czy coś pokrewnego, np. mod_auth_db, mod_auth_dbm).

Autoryzacja użytkownika w ten sposób jest bezpieczna. Wyskakujące okienko nie jest jednak zbyt przyjazną formą logowania (nie ma możliwości zakładania nowego konta przez użytkownika bezpośrednio z panelu logowania, nie ma opcji przypomnienia hasła). Rozwiązanie też nie jest zbyt skalowalne, bo co jeśli za rok będziesz chciał przenieść aplikację na inny serwer niż Apache? Przepisywać część kodu od nowa? Na Twoim miejscu zainteresowałbym się więc rozwiązaniem problemu po stronie PHP (chyba, że chcesz to robić na szybko, wtedy apache wystarczy).
ReBeLs513
właśnie akurat chodzi mi o zabezpieczenie katalogów, w których trzymam ważne dokumenty strony, dlatego htacess. Kolega mówił, że bez odpowiednich zabezpieczeń będzie można się "wkraść" na stronę, dlatego nie wiem czy htaccess jest dobry. Jeśli chodzi o logowanie to ciągle szukam skryptu samego logowania, bo wiem, że ten, który mam teraz, niestety nie jest bezpieczny. Dzięki:)
everth
To zabezpieczenie działa dopóki jakiś mądry admin nie wyłączy mod_rewrite globalnie - i wtedy siada. Lepsze jest to (Apache2):
[APACHE] pobierz, plaintext
  1. <Directory TWOJ_KATALOG>
  2. Order Deny,Allow
  3. Deny from all
  4. </Directory>
[APACHE] pobierz, plaintext
ReBeLs513
Czy ja wiem, czy wyłączy? To zagraniczny hosting, polskie nie są dobre;-) Ale jeśli by wyłączył to by było źle...
everth
Jeśli może wydarzyć się coś złego to lepiej założyć że się wydarzy i być przygotowanym winksmiley.jpg
ReBeLs513
Czyli mam wpisać tą formułkę w htaccess?- co ona dokladnie robi?
everth
Odmawia dostępu do katalogu dla każdego użytkownika próbującego go podejrzeć przez przeglądarkę - php i skrypty wykonujące po stronie serwera zachowują pełny dostęp (jak i tego nie chcesz to pozostaje ci zmienić prawa dostępu do katalogu z poziomu systemu plików)
ReBeLs513
Sorki, co mam wstawić zamiast "TWÓJ_KATALOG"? Chcę, aby ta funkcja działała na całej stronie.
everth
Zapoznaj się z tym, a najlepiej z całą stroną. Tam jest odpowiedź na (chyba) wszystkie twoje pytania.
ReBeLs513
Chyba nie na to ostatnie...
everth
Przepraszam, przepraszam, przepraszam smile.gif. Tak to jest jak zajmuje się kilkoma rzeczami naraz - jak dodawałem posta to miałem w głowie zupełnie inne pytanie - to dotyczące htaccesa. Pewnie przez to się nie zrozumieliśmy.
ReBeLs513
Czytałem ostatnio, że "ich troje" mieli zabezpieczenia a się włamano... Może to być możliwe??
kilas88
Cytat(ReBeLs513 @ 1.08.2010, 08:03:45 ) *
Czytałem ostatnio, że "ich troje" mieli zabezpieczenia a się włamano... Może to być możliwe??

Tak, o ile przyjąć iż w serwerowni pracowała wtyka - Pani Zosia, która zajmowała się hakerstwem. Załóżmy więc, że Zosia miała dostęp do serwera, odpowiednią wiedzę, umiejętności i motyw. Ukradkiem więc przysiadła przy komputerze i zmodyfikowała serwer Apache na własne potrzeby (musisz wiedzieć, że Apache jest projektem o otwartym kodzie źródłowym), czego efektem było powstanie luki bezpieczeństwa - co zostało następnie wykorzystane do celów niechybnych, o których wyczytałeś.

ReBeLs513, wszystko jest możliwe!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.