Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Sprawdzanie poprawności wykonania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
konradinho
Witam.

Męczę się i głowię i nie mogę pojąć jak sprawdzić czy takie oto "coś" wykonało się poprawnie:

1. $plik->places($_FILES['plik']['tmp_name'][0], $_FILES['plik']['name'][0], $id_usera, $nazwa, $kategoria, $kraj, $miasto, $ocena, $opinia, $plusy, $minusy, $wsp1, $wsp2, $zoom, $_FILES['plik']['size'][0]);

Próbowałem np.

1. if($plik->places = true)
  2. {
  3.  
  4. }
  5. else
  6. {
  7.  
  8. }

Ale to nie za bardzo działa. Czy ktoś mi może poradzić jak to zrobić.

Pozdrawiam.
sekseksek997
Zamień
  1. if($plik->places = true)

na

1. if($plik->places === true)

lub

1. if($plik->places)
konradinho
Niestety wystąpił kolejny problem. A mianowicie.

1. if($plik->places AND $foto2->places_foto2)
  2. {
  3. echo 'ok';
  4.  
  5.  
  6. }
  7. else
  8. {
  9.  
  10.  
  11. echo 'nie ok';
  12. }

Cały czas wyskakuje "nie ok" a do bazy danych wszystko co ma się dodać dodaje się jak najbardziej poprawnie. blinksmiley.gif
andrzejk
a jakie wartosci zwraca:
$plik->places($_FILES['plik']['tmp_name'][0], $_FILES['plik']['name'][0], $id_usera, $nazwa, $kategoria, $kraj, $miasto, $ocena, $opinia, $plusy, $minusy, $wsp1, $wsp2, $zoom, $_FILES['plik']['size'][0]);

jeśli true i false

to sprawdzaj od razu
if($plik->places($_FILES['plik']['tmp_name'][0], $_FILES['plik']['name'][0], $id_us ... bez srednika )
echo 'je';
else
echo 'buu';
konradinho
Tak i tak nie działa. Już nie wiem o co chodzi. Cały czas wyświetla komunikat o błędzie a dane są poprawnie dodawane do bazy...

Większa część kodu:

1. $plik = new Pliki;
  2.  
  3.  
  4.  
  5. $plik->places($_FILES['plik']['tmp_name'][0], $_FILES['plik']['name'][0], $id_usera, $nazwa, $kategoria, $kraj, $miasto, $ocena, $opinia, $plusy, $minusy, $wsp1, $wsp2, $zoom, $_FILES['plik']['size'][0]);
  6.  
  7. $id_recenzji = mysql_insert_id();
  8.  
  9. $foto2 = new Pliki;
  10. $foto2->places_foto2($id_recenzji, $_FILES['plik']['tmp_name'][1], $_FILES['plik']['name'][1], $_FILES['plik']['size'][1]);
  11.  
  12.  
  13. if($plik->places($_FILES['plik']['tmp_name'][0], $_FILES['plik']['name'][0], $id_usera, $nazwa, $kategoria, $kraj, $miasto, $ocena, $opinia, $plusy, $minusy, $wsp1, $wsp2, $zoom, $_FILES['plik']['size'][0]) === true AND $foto2->places_foto2($id_recenzji, $_FILES['plik']['tmp_name'][1], $_FILES['plik']['name'][1], $_FILES['plik']['size'][1]) === true)
  14. {
  15. echo 'ok';
  16. }
  17.  
  18.  
  19.  
  20. else
  21. {
  22.  
  23.  
  24. echo 'zle';
  25.  
  26. }

Ogólnie to skończyły mi się pomysły. Może ktoś ma jakiś?

@edit

OK. Chyba znalazłem błąd. Prozaiczny bo prozaiczny ale jest. Nie można chyba wykonywać tych dwóch rzeczy x2 smile.gif Ja to robiłem przed if'em i w if'ie winksmiley.jpg

Teraz już rozumiem co miał na myśli andrzejk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.