Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Formularz i $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maksior
Witam, pytanie tak jak w temacie. Czytałem w manualu o użyciu is_numeric, ale tu nie ma funkcja ta zastosowania (chyba). Załóżmy że użytkownik w polu formularza wpisze 2.3 to komunikat nie zostanie wyświetlony mimo tego że być powinien. Jak wyeliminować przechodzenie formularza z liczbami takimi jak: 2.3, 1.3 itp.

Kod
if(!(is_int($_POST['kolor'])))
{
    if(!((1 <= $_POST['kolor']) && ($_POST['kolor'] <= 3)))
    {
        $komunikakt .= 'Kolor musi być liczbą całkowitą w przedziale 1-3!<br>';

}
}

Pozdrawiam
Maks
Wicepsik
modulo
Maksior
Pytanie jest następujące co daje nam dzielenie modulo? (Oraz przez jakie liczby dzielić), chyba dalej jestem w punkcie wyjścia, bo nie mogę sprawdzić tej felernej liczby przy pomocy is_float. Proszę o wytłumaczenie bądź, mały przykładowy skrypt

Pozdrawiam
Maks
beamer
Chodzi konkretnie o ten skrypt czy chcesz to do czegoś innego? Bo jeżeli akurat do tego to czy nie prościej będzie wypisać te 3 cyfry w warunku? biggrin.gif

Jeżeli jednak do innego to moim zdaniem "sprytniej" będzie użyć zaokrąglenia winksmiley.jpg

Pozdrawiam
muk4
Zastosuj rzutowanie na typ int, wtedy liczba sama się zaokrągli.
Lilo
gettype gettype - Manual , czyli odpowiedni if , że jeśli int to ... formularz przechodzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.