Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Tworzenie profilu użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Silny
Witam, chce stworzyć stronę 'profil użytkownika' Tak jak na każdym forum, lub wiekszości stron jest profil usera winksmiley.jpg ale mam kilka problemów.
1. Jak zrobić, żeby np. jak jest lista userów, to po kliknięciu w np. 'Silny' Otwierała sie strona z linkien np. www.cos.pl/silny
2. Jak pobrać dane z bazy, bo jak zrobię np. to za pomocą SELECT nick FROM users to kiszka, bo chce aby pokazywało mi nick danego usera, a tu tak nie będzie... a nie wiem jak zdefiniować aby pokazywało dane akurat tego usera.

Ogólnie rzecz biorąc mógłbym to zrobić za pomocą tworzenia dla każdego pliku php ale to by było pieprzenie kotka za pomocą młotka, bo np. jakby sie rejestrowało codziennie x osób to musiał bym codziennie tworzyć x stron.
jak to zrobic inaczej questionmark.gif jak to ejst zrobione np. w phpBB questionmark.gif
nospor
1)
echo '<a href="cos.pl/silny">silny</a>'
2)
....where nick='silny' - podstawy mysql WHERE
Silny
Cytat
echo '<a href="cos.pl/silny">silny</a>'

Ale ja chce aby był np. plik profil.php i za pomocą tego pliku otwierały się wszystkie profile. czytałem o $GET ale nie bardzo rozumiem
zelu
Jeżeli czysty PHP to mod_rewrite. Jeżeli Framework, no to już zależy jak on sobie to obsługuje

Pozdrawiam
Silny
Cytat(zelu @ 30.07.2010, 09:18:25 ) *
Jeżeli czysty PHP to mod_rewrite.

mógłbyś przybliżyć questionmark.gif
nospor
http://lmgtfy.com/?q=php+mod_rewrite
wookieb
Cytat(Silny @ 30.07.2010, 09:17:17 ) *
czytałem o $GET ale nie bardzo rozumiem

Sorry ale nie mamy z tobą o czym rozmawiać bo nie znasz podstaw.
darophp
Cytat(Silny @ 30.07.2010, 09:17:17 ) *
Ale ja chce aby był np. plik profil.php i za pomocą tego pliku otwierały się wszystkie profile. czytałem o $GET ale nie bardzo rozumiem

/profil.php?user=silny o takie coś chodzi ? nic trudnego
Kod
<a href="/profil.php?user=$user">$user</a>

Kod
if ($_GET['user'])

jeszcze zabezpiecz sobie to i napisz zapytanie o pobranie rekordow dla id czy jak chcesz .. użytkownika .. wyswietl to co tam chcesz wyswietlic i git smile.gif
Silny
Cytat(wookieb @ 30.07.2010, 09:23:07 ) *
Sorry ale nie mamy z tobą o czym rozmawiać bo nie znasz podstaw.

podstawy php znam, sam stworzyłem skrypt rejestracji, zmiany danych, przypominania hasła, weryfikacji, logowania itp. ale z tym mam problem -.-
zelu
Przepraszam za złośliwość (z reguły taki nie jestem), ale jak zdołałeś napisać

Cytat
skrypt rejestracji, zmiany danych, przypominania hasła, weryfikacji, logowania itp.

bez znajomości $_GET? blinksmiley.gif
darophp
Cytat(Silny @ 30.07.2010, 09:26:07 ) *
podstawy php znam, sam stworzyłem skrypt rejestracji, zmiany danych, przypominania hasła, weryfikacji, logowania itp. ale z tym mam problem -.-

A to ciekawe:
- bo to co wyżej napisałem wg. mnie jest najprostsze w takim skrypcie
- a po drugie napisałem Ci wyżej.
Silny
Cytat(zelu @ 30.07.2010, 09:30:59 ) *

Normalnie, jedynie, to GET dałem przy wylogowaniu
  1. if ($_GET["wylogowanie"] == "tak") {
  2. header('Location: xxx.pl/index.php');
  3. }

a tak to nigdzie
wookieb
Cytat(zelu @ 30.07.2010, 09:30:59 ) *

Toż to podchodzi pod czarnoksięstwo.
Silny
Cytat(wookieb @ 30.07.2010, 09:33:47 ) *
Toż to podchodzi pod czarnoksięstwo.

Coś Ty taki mądry, nie wierzysz questionmark.gif

mógłby ktoś z was mi pokazać jakiś przykład questionmark.gif bo patrzyłem sobie na phpBB by przemo i tamte profile, ale to jest totalna maskara, maso maślane jednym słowem... prosiłbym o przykład najprostszego skryptu profilu
pedro84
W tym poście darophp Ci napisał. Czego nie łapiesz?
Silny
No mi trzeba łopatologicznie. Mam np. plik profile.php

i chce aby wyświetlało userów po ID

tylko jak wykorzystać te

1. if ($_GET['user'])

bo naprawdę nie rozumiem
nospor
mając id uzytkownika w tym $_GET['user'] mozesz z bazy pobrac wszystkie dane o uzytkowniku i je wyswietlic
...where ID=$_GET[user]
No chyba potrafisz z bazy pobrać dane i je wyświetlić?
dg2001
blinksmiley.gif hmmm...

masz link profile.php?id=1

robisz
  1. if(isset($_GET['id']) {
  2. $pytanie = mysql_query("SELECT * FROM tabela_userow WHERE id = '".$_GET['id']."' ");
  3. $dane = mysql_fetch_assoc($pytanie);
  4. //i dalej lecisz jak chcesz
  5. }
Silny
no mam

1. <?php
  2.  
  3. include("top.php");
  4. include("common.php");
  5.  
  6. $tabela = 'uzytkownicy';
  7. $szablon->set_filenames(array(
  8. 'body' => 'profil.tpl')
  9. );
  10.  
  11.  
  12. if(isset($_GET['id']))
  13. {
  14. $pytanie = mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE id = '".$_GET['id']."' ");
  15. $dane = mysql_fetch_assoc($pytanie);
  16. }
  17.  
  18.  
  19.  
  20. $szablon->pparse('body');
  21. include("stopka.php");
  22.  
  23. ?>

i znowu się wykładam... chce np. pobrać z bazy login, i go wyświetlić, ale jak wszystko wpisze i potem dam echo to mi nic nie wyświetla -.-
nospor
W pierwszej kolejnosci, zanim zaczniej robic cokolwiek dalej, to zapoznaj się dokladnie z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
a następnie zastosuj do podanych tam wskazowek. Do wszystkich.
Silny
Cytat(nospor @ 30.07.2010, 11:55:11 ) *
W pierwszej kolejnosci, zanim zaczniej robic cokolwiek dalej, to zapoznaj się dokladnie z tym tematem:
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
a następnie zastosuj do podanych tam wskazowek. Do wszystkich.

mógłbyś pomóc a nie pisać o tym temacie... -.-
pedro84
Cytat(Silny @ 30.07.2010, 12:00:54 ) *
mógłbyś pomóc a nie pisać o tym temacie... -.-

Tam JEST pomoc i nospor Ci pomógł. Czytaj ten temat, bo masz braki w podstawach, a nikt za Ciebie tego robił nie będzie.
Silny
no zrobiłem, ale wyświetla mi np.
Resource id #13
a po odświeżeniu
Resource id #16
odświeżam i znowu
Resource id #13

kod to:

1. $query = "SELECT login FROM $tabela";
  2. $result = mysql_query($query);
  3. echo $result.'<br/>';
pedro84
Boże...przecież Ty pojęcia nie masz...

Proszę, w temacie był link do FAQ, pierwszy wpis: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0

BTW... RTFM!
zelu
http://lmgtfy.com/?q=mysql_query+php

Spodobała mi się ta forma ekspresji zdania "Read the fuckin' manual" smile.gif

Zajrzyj człowieku do manuala, masz tam pełno przykładów, które jasno pokazują jak pobierać dane z bazy, i jak je później przetwarzać.

No i ponawiam swoje pytanie: Jak Ty napisałeś to wszystko mając tak znikomą wiedzę na temat PHP :| Respekt dla Ciebie winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Silny
Już wiem o co chodzi.... ma być normalnie zapytanie oraz WHERE id = '".$_GET['id']."' aby brało id tak questionmark.gif
nospor
też.... ale zeby wyswietlic wynik zapytania, to po mysql_query masz uzyc mysql_fetch_array.... ciezko poduczyc się z podstaw podstaw? Jakim cudem ty te rejestracje zrobiles?
dg2001
Cytat(nospor @ 30.07.2010, 12:49:00 ) *
też.... ale zeby wyswietlic wynik zapytania, to po mysql_query masz uzyc mysql_fetch_array.... ciezko poduczyc się z podstaw podstaw? Jakim cudem ty te rejestracje zrobiles?

Ja nie wiem blinksmiley.gif ja się bawię php i mysql od pół roku (przyznam się bez bicia tongue.gif) ale o tym co wyżej to każdy pierwszy lepszy poradnik do php pisze sciana.gif
wookieb
No przeca mówię, że to czarnoksiężnik! Rola 10 - planowa w nowym filmie "Uczeń czarnoksiężnika" tylko, że w wersji reżyserskiej.
Silny
normalnie zrobiłem rejestracje winksmiley.jpg chcesz zoabczyc kod questionmark.gif
darophp
Kod jest z sieci - a ty @silny nie potrafisz go zedytować. Chcesz pobierać przez GET a do obiektowego się bierzesz...
Silny
a dlaczego wyświetla mi
  1. Array ( [0] => Dominik [imie] => Dominik )

przy zapytaniu

1. if(isset($_GET['id']))
  2. {
  3. $query = "SELECT imie FROM $tabela WHERE id = '".$_GET['id']."' ";
  4. $result = mysql_query($query);
  5. $row = mysql_fetch_array($result);
  6. print_r($row);
  7. }
nospor
http://pl.php.net/mysql_fetch_array
tam masz napisane.

jak juz oswoisz się z manualem i bedziesz mial jeszcze problem to zapraszam na pw - wowczas temat otworze. Do tego czasu zamykam - nie bedziemy ci po raz kolejny wyjasniac bys się zapoznał z podstawami i z manualem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.