dziękuję

nie wiedziałam, że to takie proste....a ja tyle kombinowałam ... dzięki jeszcze raz

Super, działa, o to mi chodziło
no dobrze, to w takim razie kontynuuję dalej....

Zanim nadałam dla checkboxów zmienną tablicową o nazwie "wybrano[]", checkboxy oznaczyłam po prostu jako name="wybrano".
Stworzyłam tez oddzielny checkbox o nazwie "all". po którym zaznaczeniu miały zaznaczyć się wszystkie checkboxy na stronie, by potem za pomocą jednego przycisku móc je usunąć.
Do tego napisałam prosty skrypcik w java script:
Kod
<script type="text/javascript">
function Zaznacz(thisForm)
{
for (i = 0; i < thisForm.wybrano.length; i++)
{
thisForm.wybrano[i].checked=true
}
}
function Odznacz(thisForm)
{
for (i = 0; i < thisForm.wybrano.length; i++)
{
thisForm.wybrano[i].checked=false
}
}
function Sprawdz(thisForm)
{
if (thisForm.all.checked==true){
Zaznacz(thisForm)
} else {
Odznacz(thisForm)
}
}
</script>
a tutaj formularz:
<table class="form" cellspacing="1" cellpadding="5">
<tr><td colspan="6">
<form method="post" action="./admin/gt_usun_wsz.php">
<input type="submit" name="usun" class="submit" value="Usuń wybrane" /></td></tr>
<tr>
<td><input type="checkbox" value="true" name="all" onClick="Sprawdz(this.form)" title="Zaznacz wszystkie" /></td>
<td><h3>Id grupy towarów</h3></td>
<td><h3>Nazwa</h3></td>
<td><h3>Przypisana do</h3></td>
<td colspan="2"><h3>Akcja</h3></td>
</tr>
<?php
$bg = '#ffffff;';
foreach($tab_gt as $rzad){
$bg = ($bg == '#ffffff'? '#f4f7f8' : '#ffffff');
echo "<tr style=\"background-color:".$bg.";\"> <td><input type=\"checkbox\" name=\"wybrano\" value=\"".$rzad['gt_id']."\" /></td>
<td>";
$url = "pokaz_gt.php?idgt=".($rzad['gt_id']);
$tytul = $rzad['opis'];
tworz_HTML_URL($url, $tytul);
$nazwa = pobierz_nazwe_podkat($rzad['podkat_id']);
$url1 = "?f=GtEdytuj&idgt=".($rzad['gt_id']);
$url2 = "?f=GtUsun&idgt=".($rzad['gt_id']);
tworz_HTML_URL($url1,'Edytuj');
tworz_HTML_URL($url2,'Usuń');
}
}
Działało tak, jak potrzeba. Funkcja js po zaznaczeniu checkboxa "all" zaznaczała wszystkie znajdjące się na stronie. Jak zmieniłam nazwy checkboxów na tablicowe, czyli z name="wybrano" na name="wybrano[]", to oczywiście już nie zaznacza checkboxów. Przyznam, że js tylko liznęłam i niestety nie wiem za bardzo jak zrobić, żeby teraz znowu działało. Chciałabym jeszcze dodatkowo dołączyć tu funkcję, która sprawdza, czy przy mimo, że zaznaczono "all" to rzeczywiście wszystkie checkboxy na stronie są zaznaczone, czy jednak jakieś odznaczono i w zależności od wyniku, albo usuwa wszystkie z bazy danych, albo tylko wybrane. Nie wiem tylko jak ten skrypt w js napisać
Pomożecie?