Hezer
18.08.2010, 18:48:12
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow tego forum.
Postanowilem sie tu zarejerstrowac poniewaz ostatnio zaglebiam moja wiedze PHP, tworze pewna strone a raczej funkcje na strone mojego kolegi - przedstawie wam jak to powinno dzialac
Jest pewien formularz, mozna tam wysylac prosby o dodatkowe ptk, i tam automatycznie jest GETowane IP uzytkownika + zapisywane do pliku IPLOG.HTML - czy dalo by sie zrobic tak, aby wejscie do formularza bylo nie mozliwe, jezeli ip osoby ktora proboje wejsc jest zapisana w pliku IPLOG.HTML i wywalalo info ze DODATKOWE PTK NIE SA DOSTEPNE, PONIEWAZ JUZ DZISIAJ PROBOWALES SIE ZALOGOWAC - i zeby usuwalo ip z pliku IPLOG.HTML po 24h zanim sie ono pojawilo
wiem ze to troche duzo, ale chociaz funkcje, bo ja nie ogarniam
Fixus
18.08.2010, 19:10:58
ja bym skorzystał z bazy ponieważ w twoim wypadku jest to niefektywne.
jednak jeżeli korzystasz z pliku to imo zapisuj je rozdzielone średniakmi. następnie wczytaj do pliku CAŁĄ zawartość.
następnie taka operacja
// $data - tam trzymasz zawartość pliku
// komunikat o którym mówiłeś
} else {
// obslug agdy może wejść
}
powinno pomóc
Hezer
18.08.2010, 20:30:22
a nie dalo by sie zrobic czegos takiego (to co Pan podal wyzej nie dziala zadowalajaco, ale mniej wiecej o to mi chodzi)
jezeli - twoje ip - jest w pliku IPLOG.HTML - wtedy: wyswietla sie ci sie (zamiast pliku index.php) - plik BLOCK.PHP, a jezeli nie, to nic sie nie dzieje i mozesz normalnie zbierac ptk, tzn zalogowac sie
z tym automatycznym usuwaniem ip jeszcze poczekam, funkcja nie jest otwartwa wiec narazie bd. to robil recznie
Fixus
18.08.2010, 21:08:55
ale to właśnie tak działa. wykonujesz header() dzięki czemu możesz przekierować użytkownika na inną stronę. więc w czym rzecz ?
co do automatycznego wystarczy że zaprzęgniesz to w CRON`a
Wuesek
18.08.2010, 21:41:59
Najprosciej byloby wysylac ciacha, ale kazdy chociaz troche kumaty se je moze modyfikowac.. Najlepsze rozwiazania juz masz podane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.