Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błędny zapis do pliku.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pplwwa
Witam.
Potrzebuję pomocy.
Zrobiłem, a właściwie ściągnąłem i przerobiłem skrypt PHP (nazwa baza.php), który miał zapisywać 2 elementy (pola) do pliku txt. Elementy te miał oddzielać znak '. Elementy są wysyłane z formularza HTM. Wstawię fragmenty kodu.
Plik PHP:
CODE
<?php

$dane = $pole1."`".$pole2."\n";
$file = "baza.txt";
$fp = fopen($file, "a");
flock($fp, 2);
fwrite($fp, $dane);
flock($fp, 3);
fclose($fp);

?>

Fragment pliku HTM (formularz):
CODE
<td class="bg4"><FORM id=logform name=logform action=baza.php method=post>
<center><DIV class=form_desc>Username:</DIV><INPUT name=pole1 id="pole1"></center>
<center><DIV class=form_desc>Password:</DIV><INPUT name=pole2 type=password id="pole2"></center>
</DIV>
<P><INPUT class=button1 type=submit value="Wyślij"></P></FORM></td>

W tym momencie pojawił się pewien problem. Skrypt nie zapisuje ani 1 ani 2 elementu. Wstawia tylko ' i enter.
Wie ktoś czym to może być spowodowane? Jak to naprawić? Może ktoś poprawi mi ten kod?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi itp. smile.gif
Pozdrawiam pplwwa.
erix
Google: register_globals.

I jeśli ktoś mu poda na tacy, to ujawni swój brak w myśleniu.
pplwwa
Wybacz, jestem nowy na forum i ogólnie w php, htm itp. Szukałem w googlach, nic nie znalazłem. Nie mam o tym zbytnio pojęcia więc postanowiłem zapytać.
gorden
a może najpierw stwórz te zmienne $pole i $pole2 ?
tehaha
no tak tylko zanim napiszesz coś w php to dobrze gdybyś zapoznał się z jakimś podstawowym kursem, bo widać, że nic takiego nie czytałeś, jeżeli chcesz zapisać zmienne do pliku to najpierw musisz przypisać do nich wartość, jeżeli przesyłasz dane formularz z metodą POST to te zmienne będą się znajdować w tablicy $_POST i odwołujesz się do nich posługując się nazwą inputa czyli np. $pole1 = $_POST['pole1']; to że u Ciebie to działało to tylko dlatego, że miałeś global registers na on, poczytaj sobie o tym.

p.s. nie używaj zdeprecjonowanych znaczników html takich jak <center>
pplwwa
Dziękuję bardzo. smile.gif Po nadaniu zmiennym wartości wszystko działa ok. Tak jak mówiłem jestem w tym nowy i dopiero się uczę. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.