Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js][jquery] Wykonywanie linijka po linijce a funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
s000
To mój pierwszy post więc witam wszystkich smile.gif Dopiero uczę się js oraz jquerty, i posiadając taki kawałek kodu:
CODE
function wskaz_id1()
{
temp3=czy_plik_istnieje("players/"+document.getElementById('login1').value+".txt");
alert(temp3);
}

function czy_plik_istnieje(adres)
{
if(ObiektXMLHttp)
{
ObiektXMLHttp.open('GET', adres);
ObiektXMLHttp.onreadystatechange = function ()
{
if (ObiektXMLHttp.readyState == 4)
{
zmienna = ObiektXMLHttp.status;
alert ("zmienna"); <- tu wyświetli poprawnie za 1 razem
}
}
ObiektXMLHttp.send (null);
}
return zmienna;
}

zauważyłem, że alert(temp3) jest wykonywane za szybko, i zwraca starą wartość. Porobiłem parę zmian, jednak opóźnianie przy pomocy setTimeout rozwala mi cały kod,
nie umiem dojść później z tym do ładu. Wygląda na to, że funkcje wykonują się jednocześnie bądź po tym, co jest po ich wywołaniu. Czy da się to jakoś ominąć?
Chodzi mi o to by wszystko było wykonywane linijka po linijce, tj. żeby alert(temp3); czekało, aż funkcja się zakończy.
I drugie pytanie, nie mam pojęcia czy dobrze myślę, ale czy z jquery można zrobić tak, by plik wysyłał hmm.. zapytanie? do pliku php na serwerze, a ten plik zwracał jakieś dane spowrotem? Jeśli tak to pod jakim hasłem mogę szukać o tym artykułów? Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.