Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GD]Tworzenie tekstu na obrazku, brak tego tekstu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Kuba707
Witam, biorę się za GD - generację grafiki. Coś tam przeczytałem, skopiowałem sobie pierwszy kodzik i nie do końca to działa. Może najpierw kod:
Kod
<?php
header('Content-type: image/png');
$obrazek = ImageCreateFromJpeg("obrazek.JPG"); //tworzymy obiekt z pliku
$fontColor = ImageColorAllocate($obrazek, 255, 50, 0); //ustawiamy kolor tekstu
ImageTTFText($obrazek, 15, 0, 10, 10, $fontColor, 'arial.ttf', "jakiś tekst;)");
imagejpeg($obrazek, 'obrazek2.jpg', 100); //zapisujemy obrazek do pliku
imagedestroy($obrazek); //i usuwamy go z pamięci serwera
?>

Po przeparsowaniu pokazuje się ikonka niewczytanego obrazka, a w katalogu tworzy się plik 'obrazek2.jpg'. Otwieram ten plik, obrazek jest taki sam, lecz tekstu nie ma. Co jest źle? Dodam, że wszystko to robię lokalnie przy pomocy XAMPP'a.
maly_swd
musisz podac lokalizacje pliku z fontem na serwerze.

1. $font = realpath("/www/..../tahomabd.ttf");
  2. ImageTTFText($obrazek, 15, 0, 10, 10, $fontColor, $font, "jakiś tekst;)");

http://php.net/manual/en/function.imagettftext.php
thek
W Twoim przypadku zapisujesz obrazek na serwerze i nie wysyłasz go do przeglądarki. Zobacz jak powinna wyglądać imagejpeg. Inna sprawa, że używanie fontów wymaga dodatkowej biblioteki zainstalowanej -> FreeType. Jeśli jej nie masz to nie zrobisz nic poza imagestring.
maly_swd
kolega Thek, dobrze "mowi". Jak uzywasz HEADER to nie zapisujesz pliku na serwerze tylko go wysylasz do przegladarki
Kuba707
Trochę późno odpisuje bo dopiero teraz się za to wziąłem. Poradziłem sobie, działa, dzięki smile.gif. A teraz pytanie, jak nałożyć jakiś obrazek na czarne tło - jak 'demotywatory.pl'. Nie robię konkurencyjnej strony tylko chcę opanować tą grafikę winksmiley.jpg.
thek
Najpierw zapoznaj się z funkcjami udostępnianymi przez bibliotekę GD oraz komentarzami i przykładami w niej zanim zaczniesz zadawać proste pytania. Oszczędzisz sobie i czas i ewentualne głupie teksty niektórych osób, a także odsyłania do manuala lub google.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.