Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Zend_Form zmiana error textu i tagu dla label
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Qwak
Hej!
Mam klasę Application_Form_Singin dziedziczącą po Zend_form a w niej taki kod:
  1. $username = $this->addElement('text', 'username', array(
  2. 'filters' => array('StringTrim', 'StringToLower'),
  3. 'validators' => array(
  4. 'Alpha',
  5. array('StringLength', false, array(3, 20, 'messages'=>"To pole musi mieć minimum 3 znaki i maksymalnie 20 znaków.")),
  6. ),
  7. 'required' => array(true,'messages'=>"To pole musi mieć minimum 3 znaki i maksymalnie 20 znaków."),
  8. 'label' => 'Your username:',
  9. ));
  10.  
  11. $this->setDecorators(array(
  12. 'FormElements',
  13. array('HtmlTag', array('tag' => 'dl', 'class' => 'zend_form')),
  14. array('Description', array('placement' => 'prepend')),
  15. array('label', array('tag' => 'strong')),
  16. 'Form'
  17. ));
  18.  
To tylko kawałek kodu...
Nie działa w nim tekst błędu dla username kiedy nie jest w ogóle wypełnione (required). Również nie wiem jak dodać jakiś tag dla label dla elementów formularza. array('label', array('tag' => 'strong')), kończy się błędem. Dodatkowo mam pytanie jak lepiej tworzyć formularz tak jak w tym kawałku kodu czy tworzyć sobie klasy inputów a potem wrzucać je poprzez metodę addElements()?
Proszę o pomoc i pozdrawiam,
QWAK
pgrzelka
aby zadziałał komunikat dla required użyj validatora NotEmpty i dla niego ustaw komunikat błędu
Qwak
Też tak próbowałem i nie działało :/ Podam kod:
  1. array('NotEmpty', false, array('messages'=>"To pole nie może być puste.")),
zend
Czy to aż taki problem sprawdzić jak wygląda wnętrze konstruktorów tych klas? Przecież nie przyjmuje parametru messages.
  1. $form = new Zend_Form();
  2. $form -> setErrorMessages();
  3.  
  4. $stringLenght = new Zend_Validate_StringLength(array('min' => 1 , 'max' => 3));
  5. $stringLenght -> setMessage('Błąd' , Zend_Validate_StringLength::INVALID);
  6. $form -> getElement('input') -> addValidator($stringLenght);
  7. //do wyboru do koloru
  8. Zend_Validate_Abstract::getDefaultTranslator($zendTranslate);
pgrzelka
Cytat(Qwak @ 24.08.2010, 08:54:50 ) *
Też tak próbowałem i nie działało :/ Podam kod:
  1. array('NotEmpty', false, array('messages'=>"To pole nie może być puste.")),

a nie powinno to tak wyglądać?
  1. array('NotEmpty', false, array('messages'=>array('notEmpty'=>"To pole nie może być puste."))),

komunikaty możesz również tłumaczyć za pomocą Zend_Translate
http://framework.zend.com/manual/en/zend.form.i18n.html
R4D3K
Witam, chciałbym zadać pytanie odnośnie parametrów podawanych za pomocą tablicy do elementu:
Cytat
  1. array('NotEmpty', false, array('messages'=>array('notEmpty'=>"To pole nie może być puste."))),

Pierwszy element oznacza nazwę walidatora a co oznacza drugi parametr ustawiony jako false ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.