Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] rozwijana lista + pobieranie opcji wyboru z listy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
moraw2008
Witam,

Mam problem, podpowiedzcie mi proszę, jak zrobić (jeśli się da) zwykłą rozwijaną listę typu:

1. <select name="nazwa">
  2. <option>miasto1</option>
  3. <option>miasto2</option>
  4. (...)
  5. </select>

Ale tak aby jako opcje (tutaj miasta) wyświetliły się miasta zapisane w pliku .txt lub .php ?

pedro84
Pobrać je z pliku i umieścić w pętli.
moraw2008
a mógłbyś troszkę jaśniej?questionmark.gif

NAjpierw przed wyświetleniem rozwijanej listy pobrać elementy z pliku txt,tak?
Jak to zrobić? Przeszukać plik po wierszach i jakoś to z tablicy wyciągnąćquestionmark.gif
Możesz mi troszkę jeszcze to rozjaśnić jak później umieścić tą pętlę w polu SELECT?
askone
  • Wczytaj dane z pliku txt - jak to zrobić to zapytaj Wujka G
  • Dynamicznie z pomocą poniższego kodu zbuduj element select

1. echo '<select name="nazwa">';
  2. foreach($nazwy as $value => $name)
  3. {
  4. echo '<option value="'.$value.'">'.$name.'</option>';
  5. }
  6. echo '</select>';

I tyle...

Pozdrawiam
pedro84
Pobierasz wszystkie dane z pliku, na forum i w google znajdziesz w jaki sposób.

Pomiędzy znacznikami <select> i </select> tworzysz pętlę. W pętli wyświetlasz <option></option> i voila!

Poczytaj o json_encode(), ewentualnie zrób sobie tablicę.

@up: Po kiego wała dajesz chłopu gotowca? Niech się nauczy! Poza tym, po cholerę zagnieżdżasz HTML w PHP? Ehh... nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
moraw2008
Dzięki askone, już sobie poradziłem tak jak mi napisałeś i myślę że czegoś nowego się nauczyłem.

"@up: Po kiego wała dajesz chłopu gotowca? Niech się nauczy! Poza tym, po cholerę zagnieżdżasz HTML w PHP? Ehh... nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu."

Może dlatego że chce naprawdę pomóc a nie popisać się wiedzą jak często zdaża się na forach.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

pedro84 też dzięki za podpowiedzi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.