Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Domena, subdomeny i bindowanie
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
golaod
Witam serdecznie.

Temat może dużo nie wyjaśnia, dlatego pozwolę sobię rozwinąć.

Próbowałem szukać jakiś darmowych serwisów umożliwiających tworzenie domeny i subdomen dla nich. Niestety tworzą się w ramkach i to w dziwny sposób, że dziwnie zachowują się przycisk wstecz oraz redirecting. Mniejsza z tym.

Zmieniłem zatem pomysł i wykupiłem sobię domenę w az.pl i teraz pojawiają się pytania:

Jak zbindować to z moim serwerem na wampie(jak wiadomo kit zawiera apache jak nazwa wskazuje)
Jak zrobić by działały na tym subdomeny subdomena.mojadomena.pl (sądzę, że to bym sam już zrobił jakbym wiedział jak bindować domeny z az.pl w wampie)

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. smile.gif
kreciko
Nie jestem jeszcze do końca biegły w tym temacie, dlatego proszę bardziej doświedczonych o ocenę tego co napisałem.

Potrzebujesz stałego adresu IP, który jest widoczny na zewnątrz. Wtedy przypisujesz sobie ten adres do swojego komputera. W ten sposób, jak ktoś na świeci wpisze Twoj numer zobaczy to co udostępnia Twój wamp. W panelu administarcyjnym az.pl zapewne masz gdzieś swoją domenę, i ona ma opcję wskazuje na, albo przypisz domenę(coś w tym stylu). I tutaj podajesz swój adres IP. Teraz jak robić subdomeny? Z pewnością jest tam jakaś opcja do tworzenia subdomen, i tam też wpisujesz sobie sobie nazwę subdomeny, i podajesz ten sam adres IP. Teraz została już tylko konfiguracja virtualnych hostów w apache.

Ewentualnie możesz sobie wykupić kolejne adresy IP i w panelu konfiguracji przypisywać kolejne subdomeny do kolejnych adresów ip.
vokiel
Stały IP albo dyndns
Do tego przekierowanie portów na routerze
I na koniec dwie opcje:
- zaparkowanie domeny u siebie - czyli własny serwer dns (bind, prodns)
- przekierowanie domeny w az.pl na ip (lub na inny adres jeśli skorzystasz z dyndns)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.