Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]polskie znaki - od razu źle wpisane
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bialko0019
Witam Posiadam tabelę z ogromnie dużą liczbą rekordów ( kilka set tysięcy ) i przy wgrywaniu rekordu, ktoś coś źle ustawił kodowanie i w myphpadmin nawet nie wyświetlają się polskie znaki. Ustawione jest w strukturze utf8_general_ci . Jak myślicie, co doradzicie by jakoś zrobić te polskie znaki?

Kiedyś dobrym sposobem było wyeksportowanie i od nowa załącznie, jednak teraz to już nie działa.. ?
iVorIus
Eksport, konwersja Gżegżółką, zapisanie do bazy z poprawnym kodowaniem, ?
bialko0019
Nic nie pomogło... ?
michaJlS
1. z nowo wstawianymi wierszami nie ma problemów?
2. porównaj nowo wstawiane krzaczki z krzaczkami w starych wierszach.
3. gdzie widzisz, że nie ma pl-znaczków?
4. spróbuj set names utf8; w skrypcie, z którego korzystasz.

a pewnie najszybciej będzie dorwać ciecia, który to wgrywał, i wyżulić od niego źródło danych.
bialko0019
1. Tak, z nowo dodanymi rekordami w tej tabeli nie ma żadnego problemu. Nazwa jest typu utf8-general_ci , a strona ma kodowanie utf8 i nowe rekordy działają prawidłowo.
2. Nie pojawiają się nowe krzaczki właśnie winksmiley.jpg
3. Te rekordy błędnie się wyświetlają i na stronie i na myphpadmin nawet
4. Próbowałem i nie tylko utf8.

To est naprawdę dziwnie, ponieważ kiedyś gdy miałem taki problem, to zrobiłem tak: zamiast a wyświetlał się "taki krzaczek" więc w notatniku wybrałem zamień wszytskie takie krzaczki na ą i gotowe. A tu? Zamiast literki ą wyświetlają się bardzo dużo RÓŻNYCH krzaczków ...

W tym problem, że nie mam kontaktu z tą osobą, która wygenerowała tą tabelę, nie wiem, po prostu znajpmy mnie poprosił, on kupił ją na aukcji i już kontaktu nie ma.

Czy rozwiązaniem będzie tylko szukanie tym moim sposobem? Tylko, że plik tabeli .sql zajmuje 18mb i zamienianie notatnikiem zajmuje dużo...

Może macie jakieś inne rozwiązania? Może ktoś na coś jeszcze wpadnie ii pomoże ?
everth
UTF-8 ma trochę inną filozofię kodowania znaków dlatego metoda zamień krzaczek na krzaczek nie zadziała. Jeśli tabele masz jako sql to spróbuj może tak: znajdź sobie jakiś notatnik obsługujący utf-8. Utwórz w nim nowy plik (upewnij się że kodowanie jest ustawione na utf-8), przeklej swojego sqla do niego i zapisz. Importuj tabele z tego pliku i zobacz jak będzie.
michaJlS
Cytat(bialko0019 @ 28.08.2010, 17:39:48 ) *
Czy rozwiązaniem będzie tylko szukanie tym moim sposobem? Tylko, że plik tabeli .sql zajmuje 18mb i zamienianie notatnikiem zajmuje dużo...

Może macie jakieś inne rozwiązania? Może ktoś na coś jeszcze wpadnie ii pomoże ?

to napisz banalny skrypcik php zamieniający znaki. W koncu pl-krzaczków jest skończona ilośćwinksmiley.jpg Może się aż tak tragicznie nie popsuło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.